Ohrt: Det er op ad bakke at lede en statslig kunstinstitution

INTERVIEW: Efter seks år som direktør for Statens Museum for Kunst takker Karsten Ohrt til årsskiftet af for at blive formand for Ny Carlsbergfondet. Det er både med vemod og lettelse, at han fremover skal stå for at dele pengene ud. Det er op ad bakke at lede en statslig kunstinstitution, siger han.
"Når man fra politisk side vil have en institution som Statens Museum for Kunst, så bliver man også nødt til at prioritere den," siger Karsten Ohrt, afgående direktør for nationalgalleriet.
"Når man fra politisk side vil have en institution som Statens Museum for Kunst, så bliver man også nødt til at prioritere den," siger Karsten Ohrt, afgående direktør for nationalgalleriet.Foto: SMK Foto
Per Bang Thomsen

Siden jeg trådte til, er vi kun blevet beskåret fra statens side, og vi er samtidig blevet udsat for nye budgetregler, rigsrevision og mere kontrol. Det hører selvfølgelig med, når man er en statslig institution, men det er op ad bakke. Man lærer at acceptere det, men der er lidt Kafka over det en gang imellem.

Karsten Ohrt
Afgående direktør for Statens Museum for Kunst
Fakta

Karsten Ohrts CV:

Født: 8. november 1952 på Frederiksberg
Uddannelse: mag.art i kunsthistorie 1979

Uddannelse
Student Holstebro Gymnasium 1971
Mag. art i kunsthistorie. Kunsthistoriske studier ved Aarhus Universitet, Courtauld Institute of Art, London og Københavns Universitet 1972-79

Stillinger
Museumsinspektør på Nordjyllands Kunstmuseum i Ålborg 1979-1988
Direktør for Kunsthallen Brandts 1988-2007
Direktør for Statens Museum for Kunst fra 2007

Derudover har Karsten Ohrt siddet med i en række bestyrelser og udgivet flere bøger.


Kilde: Statens Museum for Kunst

Karsten Ohrt havde egentlig forsvoret, at han ville blive som direktør på Statens Museum for Kunst nogle år endnu.

Det er ikke mere end seks år siden, at den 61-årige kunsthistoriker blev udpeget til direktør for et af landets mest prestigefyldte museer. Og ser man på hans forgængere, så nåede de i gennemsnit at sidde på posten i 14 år, før de forlod den røde kolos på Sølvgade.

Derfor kom det som lidt af en overraskelse i kunstverdenen, da Karsten Ohrt i slutningen af oktober annoncerede, at han fra årsskiftet skifter direktørstillingen ud med posten som bestyrelsesformand i en af landets mest indflydelsesrige kunstfonde, Ny Carlsbergfondet. En post, som han overtager efter Hans Edvard Nørregård-Nielsen, der i oktober valgte at træde tilbage på grund af sygdom.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00