Debat

Per Stig Møller: Hvis jeg var kulturminister i dag

DEBAT: Hvis Per Stig Møller (K) var kulturminister i dag, ville han styrke de nationale kulturinstitutioner med 140 millioner kroner, genskabe puljen til vedligeholdelse af danske kulturminder i udlandet - og kræve, at DR leverer public service, der opfylder offentlighedens krav.

Per Stig Møller (K) skriver, hvad han ville prioritere som kulturminister i dag.
Per Stig Møller (K) skriver, hvad han ville prioritere som kulturminister i dag.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Stig Møller (K)
MF, formand for Udenrigsudvalget og tidligere kulturminister

Armslængde betyder ikke, at kulturministeren kan frigøre sig fra sit ansvar, men at ministeren skal præcisere offentlighedens krav, som DR derefter selv suverænt skal imødekomme og opfylde.

Per Stig Møller (K)
MF, formand for Udenrigsudvalget og tidligere kulturminister

Hvis jeg var kulturminister i dag, ville jeg fortsætte, hvor jeg slap, da jeg forberedte Kulturministeriets bidrag til Finansloven for 2012.

Fakta
Kulturdebatten på Altinget: kultur har til formål at fokusere og styrke den kulturpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: kultur derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for kulturområdet.


Kulturdebatten vil i den kommende tid bringe indlæg fra "Eksministrenes klub". Et panel bestående af tidligere kulturministre vil i en række debatindlæg sætte fokus på aktuelle kulturpolitiske emner ud fra spørgsmålet: "Hvis du var kulturminister i dag, hvilke områder skulle så prioriteres?"

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 

Send dit indlæg til [email protected]

Det betyder, at jeg ville forøge Kulturministeriets budget, som den nuværende regering ikke har forøget.

Jeg ville gøre det med 140 millioner kroner, der fortrinsvis skulle gå til nu at polstre vore nationale, kulturbærende institutioner.

De er skåret ind til benet, men de har både den opgave at fastholde kulturarven, formidle den, forske i den, og levere nyt skabt i vor tid. De bør derfor styrkes for at fastholde vores kultur og øge interessen for den.

Danske kulturminder i udlandet
Jeg ville også genskabe den pulje til vedligeholdelse af danske kulturminder i udlandet, som S-SF-R-regeringen straks lukkede. Vi har været til stede i verden og har en forpligtelse til at stå ved det.

En kultur er ikke kun nutid, og hvad der kan betale sig i dag, men også fortidsbevidst og fremtidsrettet. Enhver generation har forpligtelse til at vedligeholde arven for at give den videre og til at føje sin egen tid til arven. Derfor er det vigtigt, at der er midler til fornyelse, eksperimenter og kvalitet, produceret, udviklet, udtænkt og leveret af samtiden.

På dette område lagde vi op til en fornyelse af støttesystemerne, som nu er gennemført, men jeg ville være rede til at se på, om der er nye behov eller behov for forandringer samt tilstrækkelig kvalitetsbevidsthed.

DR's public service
Og så ville jeg fastholde DR på dens forpligtelse til at levere public service, hvilket vil sige også at være sig sit ansvar bevidst og ikke kun se på, hvad der ikke i øjeblikket kan betale sig.

Ellers vil forståelsen for licensen falde og DR overflødiggøre sig selv i det nye mediemarked. Armslængde betyder ikke, at kulturministeren kan frigøre sig fra sit ansvar, men at ministeren skal præcisere offentlighedens krav, som DR derefter selv suverænt skal imødekomme og opfylde.

Kulturpolitikken skal levere mulighed, mangfoldighed, nærvær og nærhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00