Politisk opgør på vej om frit tv-valg

MEDIER: En længe bebudet analyse fra regeringen om frit valg af tv-kanaler til beboerne i lejeboliger lader stadig vente på sig. Venstre tror, at regeringen frygter at træde den almene boligbevægelse over tæerne.

Venstres Ellen Trane Nørby tror, at regeringen frygter at lægge sig ud med boligbevægelsen og lejernes organisation, hvis den gennemtvinger frit tv-valg.
Venstres Ellen Trane Nørby tror, at regeringen frygter at lægge sig ud med boligbevægelsen og lejernes organisation, hvis den gennemtvinger frit tv-valg.Foto: Pressefoto
Erik Bjørn Møller

Det er en forældet tankegang at tro, at det er nogle andre, der skal bestemme, hvilke kanaler, der skal være i danskernes tv-pakker. Beboerne i de almene boliger har også ret til frit valg.

Ellen Trane Nørby
Medieordfører for Venstre
Fakta
Deloitte konkluderede i en undersøgelse fra 2013, at konsekvenserne af et frit tv-valg kan medføre højere priser for mange beboere i lejeboliger. 45 pct. af alle de forbrugere (knap 295.000), der i dag har fælles tv-forsyning, betaler mindre end forbrugere, der har individuel tv-forsyning. For denne gruppe er priserne 28-52 pct. lavere end for forbrugere med individuelt valg. Adspurgt indikerede 39 pct. af alle forbrugere med fælles tv-valg, at de ville vælge en anden leverandør, hvis de havde den mulighed. 30 pct. ville vælge en anden tv-pakke, hvis de havde muligheden for at vælge frit. Undersøgelsen indikerede, at denne gruppe i højere grad ville vælge mindre pakker, end de har i dag, og dermed betale mindre til tv samlet set. 

Kilde: Deloitte

Venstre og Dansk Folkeparti lægger nu pres på regeringen for at sikre, at danskerne frit skal kunne vælge, hvilke tv-kanaler de vil se – og betale for.

Det sker i kølvandet på en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, der slår fast, at tre ud af fire danskere - på grund af tv-markedets såkaldte pakkestruktur - betaler for flere kanaler, end de rent faktisk ser.

Selv om regeringen tidligere har bebudet en liberalisering af reglerne om fælles tv-forsyning, mistænker de borgerlige nu regeringen for at have fået kolde fødder.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00