Producenter: Medieforliget er ved at få revet tæppet væk under sig

DEBAT: Hvis Folketinget ender med at flytte licensen over på skatten og man samtidig skærer i DR's budget, får det store konsekvenser for al dansk produktion af film, tv og dokumentar, skriver Klaus Hansen, direktør i Producentforeningen.

Af Klaus Hansen
Direktør i Producentforeningen

Der er ved at blive lavet en skatteaftale. Den blev udskudt inden jul, men nu arbejder regeringen videre på at lave en skatteaftale. Det er sådan set fint nok – business as usual, om end aftalen er behæftet med en del trakasserier og skænderier blandt dem, der laver den. Det er der egentlig heller ikke noget betænkeligt i.

Det er til gengæld direkte angstfremkaldende, at en omlægning af licensen til skattebilletten og dermed en beskæring af DR's budgetter, som skal bruges til skattelettelser, er blevet en del af skatteforhandlingerne.

Det nævnes på linje med at afskaffe skatten på arbejdstelefonen, men der er så uendeligt meget mere på spil her. Den danske indholdsproduktion er ganske enkelt i fare, hvis man fjerner de mange midler fra dansk indhold.

Og den virkeligt angstprovokerende del for os, der arbejder i medierne, er, at beslutningen om en beskæring af de midler, der går til dansk indholdsproduktion, ligger i hænderne på politikere, der ikke normalt beskæftiger sig med mediepolitik.

Dermed er nogle andre end mediepolitikerne ved at knæsætte den økonomiske ramme, som mediepolitikerne skal forhandle medieforlig i til næste år. Det er mildest talt ikke trygt.

Pengene til indhold vil mangle
Hvis man omlægger licens til skat, hvilket i sig selv ikke er nogen dårlig ide, og samtidig snupper 12,5 procent af DR's budget, som der lettes skatter med, så MANGLER de penge i dansk produktion af film, tv og dokumentar.

Det betyder, at man til et medieforlig for 2019-2022 kan forhandle om de smuler, der er tilbage fra nogle rigtigt spændende skatteforhandlinger, hvor kuglerammerne står i lys lue for at mase alle brikker ned i puslespillet.

Vi i den private produktionsbranche har en kæmpe andel i DR's indholdsproduktion, og hvis pengene hives ud af DR, er det mig fuldstændig magtpåliggende, at de penge går direkte til ny produktion af indhold.

Ellers mister danskerne en stor del af det indhold, de holder så meget af. Og det private produktionsmiljø får savet benene af. Og det gør det altså, fordi nogle skatteforhandlinger skulle gå op i en højere enhed.

Ikke fordi de ansvarlige havde en vision for, hvordan mediebilledet i Danmark skulle se ud i fremtiden.

Tendens til centralisering
Samtidig er det her et billede på en tendens.

Der er de seneste år sket en centralisering af magten, direkte til Finansministeriet og Skatteministeriet, som dermed sammen med Statsministeriet udgør en treenighed, hvor de store linjer lægges. Det er der ikke nogen historie i, for sådan er systemet bare skruet sammen.

Det er nødvendigt, at nogen tager ansvaret for at skrue en overordnet plan sammen, det er klart. Og nogen skal sørge for, at pengene fordeles ud over alle de mange områder, der behøver penge.

Og der skal regnes på tingene, og man må jo forstå, at det tjener et højere formål. Og at vi jo plejer at gøre sådan. Men detailområder kommer altså i klemme, når regnedrengene går i svingninger.

Og bare fordi alt er som det plejer, skal man så ikke råbe vagt i gevær? Kan vi ikke gøre det bedre?

Skal vi ikke tage et ansvar for, at de, der ved noget om tingene, træffer beslutningerne – også de økonomiske?

Forrige artikel Mogens Jensen: Digitalisering skal styrke bibliotekerne Mogens Jensen: Digitalisering skal styrke bibliotekerne Næste artikel Debat: Kunstuddannelser bør få del i datamillioner Debat: Kunstuddannelser bør få del i datamillioner
 • Anmeld

  Erik K. Møller

  "DRplay"

  Staten bør blande sig mindst muligt. Lad seerne regulere markedet. Politikerne bør definere nogle mindste krav til public service, og alle skal kunne byde. Dette vil også kunne gavne indholdsleverandørerne.
  TV2 har TV2play, hvor man betaler for ydelserne. Tilsvarende kan DR oprette DRplay, hvor interesserede kan købe ydelser mod betaling.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  Public service er i 10 år misbrugt til at producere affald

  Nej tak - det der er brug for er udlands-korrespondenter.

  Seriefilm har vi til overflod. Den slags affald skal drosles ned til et minimum.

  Drama skal være verdenslitteratur og ikke tilfældige indfald fra folk som er fascineret af sex-scener og hurtige biler.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  En rørende forbrødring

  Det er jo rørende at se og høre hvorledes den private Producentforeningen og den statslige DR lige pludselig kan stå sammen om at plyndre skatteborgerne.

  Til hverdag kritiserer de private producenter og medieejere flittigt det statslige DR for konkurrenceforvridende aktivitet, fordi DR arbejder for tvangsinddrevne licenspenge.

  Men én ting kan de åbenbart enes om: At stå sammen om at trække så mange tvangsmidler ud af skatteborgerne som muligt til deres gesjæft.

  Man bliver helt rørt over denne pludselige forbrødring på tværs af gamle uvenskaber. Men der er vel også grund til som skatteborger at blive ekstra bekymret, da det tegner et billede af at denne mediebranche-maskine under dække af "rationalisering" får skaffet sig endnu flere tvangsudskrevne penge via skattesystemet.

 • Anmeld

  Elmer Pedersen

  Hold nallerne væk politikere

  Det er fuldkommen uacceptabelt at især folkevalgte i den såkaldte "liberale" blå blokdannelse meget gerne vil skære og flytte licensmidler over til private reklamefinansierede udbydere, samt have mere økonomisk/politisk kontrol ift. DR`s public service kanaler og programmer. Og hvor især sporene fra politiske indgreb i visse øst- og sydeuropæiske landes angreb på public servise er særdeles skræmmende og direkte antidemokratiske

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør

  Det er sundt at blive fyret en gang i mellem.

  Som skatteyder vil jeg ikke betale for 3200 mennesker til at trykke på genudsendelsesknappen.
  Og vi har ingen brug for 3200 mennesker til at lave mere fake end de gør i forvejen.
  Og ingen er mere værd end 60.000 i måneden..
  Rigtig mange af dem har godt af at prøve noget andet og mere produktivt.
  Det vi har brug for er børnepasning, undervisning, politi, grænsevagter, sygepleje, øldrepleje, boligbygning, forsvar, jorddyrkning, fiskeri, bådebygning, affaldshåndtering..
  luk hele møllen på nær lidt børnetv.
  mvh

 • Anmeld

  Christian X

  Medier lever ofte af at råbe højest, hurtigst og værst

  Derfor skal mediestøtten omlægges, så den giver incitamenter til grundigere og mere lødig formidling - og for færre penge, så der kan ryddes op i DRs junkfood.

  Forslag:
  - DR (og TV2) burde vise undervisning og opbyggende orientering, f.eks. fra sammenklip (med tekstning) af YouTube videoer (der eksisterer glimrende videoer, der kunne sættes sammen til fantastiske undervisningsforløb på alle niveauer).
  - Kun 1 børnekanal med opbyggelige programmer for børn og opdragelses udsendelser om aftenen for forældre (evt. sammen med deres børn).
  - Fjern avisstøtten til alt andet end faglige tidsskrifter, der til gengæld skulle have mere. De store medier kunne så delvist bygge deres egne (internet)aviser op fra de mere fagligt forankrede tidsskrifter.
  - Præmier de vigtigste (grundige) afdækninger indenfor stat (som skatteskandaler), politik (som Bødskov), erhverv (som medicinalskandaler) m.fl. Præmier bør være rigeligt store til at dække udgifter og et attraktivt tillæg for indsatsen/satset.
  - DR har ikke forvaltet licenspengene ordentligt (frås, fejlinvesteringer, bedriver ideologisk censur og holdningsbearbejdning). Der skal ske en tilskæring af kanaler og programmer. DR burde pålægges at vise mere undervisning f.eks. BBC programmer som genierne hvor bla. Einsteins liv, samtid, videnskabelige udviklinger med glimrende pædagogiske forklaringer.

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Økonom

  Hvordan du vil kede dig er helt dit eget valg

  Det er ulideligt at læse alt det gylle nogle synes at skulle hælde ud over DR. Når det kommer til stykket handler det alt sammen jo alene om TV.

  Men kom venligst med noget om TV2, TV3, TV4, TV5, TV6 - alle sports- og fodboldkanalerne. Skulle det virkelig vitaminer for danskerne, måske endda noget vi fortjener mere af? Vorherre bevar os!

  Luk for det du ikke kan lide - du betaler jo for så meget du ikke har nogen brug for og som ryger i skraldespanden lige så snart du har slæbt det indenfor døren.

 • Anmeld

  Kenneth Krabat · forfatter

  Man gør et land fortræd.

  Hvis man spørger danskere, givet valget mellem europæiske hovedsprogs-TV-produktioner, TV-produktioner fra USA eller produkter, hvor debattører og skuespillere taler dansk og problematikkerne er danske, hvad de vil vælge - og ikke på et grundlag af Matador, Huset på Christianshavn, Borgen eller Broen, men simpelthen TV, der forholder sig til Danmark på dansk, hvad tror I så de vil sige?

  Jeg er ikke i tvivl om, at DR igennem nogle år har ageret svagt og efter en lavere fællesnævner end godt er (voldsom omkalfatring af P1 og radio-drama, slagtning montageafdelingen og alle eksperimenter, og TVfokus på mainstream efter udenlandsk opskrift), givet tvunget af mængde over kvalitets-målinger til at fastholde seerne til public service-kanalerne - men en TV- eller radiokanal, der ikke skal lefle for reklamepenge, er en kanal som uanset hvad har lavet eksportérbar dramatik og dokumentarudsendelser til resten af verden; som laver noget af verdens bedste børneTV (tag 25 minutters børneTV på de fleste af andre landes kanaler og man vil se elendig dramatik, der taler ned til børn frem for at behandle dem som selvstændige mennesker); som opretholder et netværk af egne korrespondenter i alverdens lande; som har RÅD til at tale OM mennesker af alle slags. Glem at finde nogen nuancering på reklamekanaler. Det meste er LORT.

  Skuden kan vendes. Men at give DR større spændetrøje på, end den kunstnerisk har givet sig selv af overlevelsesgrunde - ud af skattetænkning og gammelt kunstforagtende nid - det er det LAVESTE, der er set siden Fremskridtspartiet, Tamilsagen, horderne af selvpromoverende såkaldte "politiske repræsentanter" og Støjberg fremmedkampagne, og dét siger ikke lidt.

  I, der ønsker at sælge public service-apparatet til højestbydende - det er relevant at spørge, hvad I selv ser på TV. Hvad I læser og lytter til. Om I har børn, I gerne vil have til at tænke selv eller om regeringen, arbejdsgivere og I selv skal bestemme deres vej resten af livet. Om I selv ønsker nuanceret rapportering fra den lønmodtagende verden, hvor folk er FLEST? Public Service BETYDER "I OFFENTLIGHEDENS TJENESTE", og det betyder ikke at slikke røv på folk - det betyder at tage såvel populære som upopulære beslutninger med formålet at samle Danmark om dansk og danske tanker og problemstillinger, hvor svære eller ubehagelige de end måtte være. Nutidig, dansk historiefortælling, om danskere i Danmark, og Danmark i verden. DET burde være et KRAV til Danmarks Radio. Ikke det modsatte - ikke at DR skal beskæres FORDI de er Public Service.

  Kun konger, fascistiske regimer, korpokratier eller fuldt topstyrede regeringer ser fordele i at lade et folks opmærksomhed spredes af laveste kulturelt uforbundne fællesnævner. ("Del, og hersk" husker vi). HVIS der var nogen DANSK vederhæftighed tilbage i denne støvleregering og dens støttepartier hele vejen rundt, så blev Grundloven ændret til at rumme et påkrav om Public Service på alle mediets, journalistikkens og dramatikken MULIGE måder for at fortælle historier for høj og lav, ung og ældre, uddannet og lavtuddannet, velstående og fattig med formålet at ØGE sammenhængskraften blandt alle, der føler sig hjemme hér.

  Det er ikke for sent at vælte skamstøtten over populistisk nedsabling af dansk kunst, kultur og åndsliv. I vil have danskhed? Men jeg vil fandme ikke have JERES udgaver af det. Åndsamøber, svinepelse, populistiske forræddere, I slår os ihjel !!

 • Anmeld

  Erik K. Møller

  Kommentar til Kenneth Krabat

  Det er nogle udmærkede synspunkter, du fremfører, men er det ikke rimeligt, at du og ligesindede selv betaler for det, der ønskes frem for at forlange, ag mennesker, der måske ikke deler jeres synspunkter, skal tvinges til at betale? På Internettet, kan der laves meget og billig tv om de emner, du nævner, så det er bare om at gå i gang.

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør

  Betal selv

  for det fake og bavl og fordummelse, du vil søle dig til i; jeg vil ikke!
  Og da jeg ikke har et behov for at spilde mit liv på åndelig junkfood, så vil jeg ikke betale for andres.
  Dem der vil søbe dumhed kan gøre det på dumhedskanalerne, det er helt frit.
  Og nasserklubben DR må selv finde købere til deres junk.. den er ikke længere- skrid nassere, og tag jeres nassefamiliemedlemmer med! Fik du den Mette Bock?

 • Anmeld

  kenneth krabat · forfatter

  kommentar til Erik K. Møller

  Så du vil gerne leve uden alle de andre? Du vll gerne leve uden at betale skat. Og købe dig til alt på kapitalismens præmisser? Og kun dét, du selv har brug for? Forstår du noget om produktion af noget som helst?

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør

  Støjberg hedder Inger Støjberg!

  Husk det, jer der stadig håber på 3,9 milliarder for ingenting.
  Når I "journalist"specialarbejdere ikke en gang kan formulere jer ordentligt, hvordan kan I så tro at vi vil give jer så meget som et viskelæder?
  Og dagens 1 millioners kæmpenyhed fra "journalist" specialarbejderne i fællesskab = hele 7 (syv) såkaldte "flygtninge" er blevet hældt ud! Nå nånå uha dada hm hvad så med de 300.00 der mangler?
  Det er 3,9 milliarders spørgsmålet..
  mvh