Debat

R: Mere frisind på spilområdet

DEBAT: I Danmark bør vi gå forrest og lave vores egen mærkningsordning på spilområdet i stedet for at udlicitere det til resten af Europa. Det skriver Marlene Borst Hansen, kulturordfører i Radikale Venstre.
Marlene Borst Hansen, kulturordfører i Radikale Venstre, mener, at Danmark bør  lave sin egen mærkningsordning på spilområdet.
Marlene Borst Hansen, kulturordfører i Radikale Venstre, mener, at Danmark bør lave sin egen mærkningsordning på spilområdet.Foto: Folketinget
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er blandt andet i ordet "skadelighed", at forskellen på den danske og den europæiske vurdering skal findes. For i PEGI bedømmer de på baggrund af, hvad der er moralsk upassende at vise, hvor vi i Danmark bedømmer på baggrund af, hvad der er skadeligt for børnene.

Marlene Borst Hansen (R)
Kulturordfører

Af Marlene Borst Hansen (R)
Kulturordfører

I Radikale Venstre har vi lige siden vores stiftelse i 1905 gjort en dyd ud af frisindet. Vi insisterer på en fordomsfri og tolerant indstilling og tankegang, og vi har alle dage kæmpet imod nypuritanisme.

Det er med det udgangspunkt, at jeg ønsker, at vi i Danmark får vores egen ordning til aldersmærkning af computerspil, spil til PlayStation, X-Box osv. En ordning, ligesom vi kender den fra filmområdet. 

Som det er i dag, er det den europæiske brancheorganisation for computerspil, PEGI, der står for al spilmærkning i Europa, inklusive Danmark. De sætter ofte aldersgrænserne alt for højt, og de bliver fastsat uden om danske medieforskere og pædagoger. Desuden giver systemet ikke plads til at vurdere spillene på deres egne kunstneriske præmisser.

Og så er vi jo i Danmark ikke helt så kropsforskrækkede og puritanske som andre steder i Europa, og derfor giver det ikke mening, at vi skal følge de andre lande på dette punkt.

En dansk mærkningsordning
Jeg så gerne, at vi gjorde som på filmområdet og fik vores egen danske mærkningsordning. Her er det Medierådet, der står for mærkningen, og de har tre aldersgrænser 7, 11 og 15, som skal ses som en vejledning til forældrene om, hvad der kan virke skadeligt på børnene. Således får forbrugeren en konsekvent og tydelig rådgivning ved filmkøb, som hverken er nypuritansk eller moralsk belærende. 

Det er blandt andet i ordet ”skadelighed”, at forskellen på den danske og den europæiske vurdering skal findes. For i PEGI bedømmer de på baggrund af, hvad der er moralsk upassende at vise, hvor vi i Danmark bedømmer på baggrund af, hvad der er skadeligt for børnene.

Desuden har PEGI et meget rigidt system, hvor de vurderer ud fra afkrydsningsskemaer uden at kigge på blødere kriterier, som for eksempel genre, humor og individuelle skøn, som Medierådet har tradition for at gøre. Det betyder, at PEGI lægger aldersgrænsen på et væsentligt højere niveau, end vi ville gøre i Danmark.

Brug for liberale aldersgrænser på spilmærkning
Hvis jeg skal trække de helt store linjer, har børn jo ifølge FN's børnekonvention en grundlæggende ytringsfrihed, som altså også involverer retten til adgang til massemedier. Derfor kan vi ikke bare for en sikkerheds skyld forbyde dem at se noget.

Og hvis det kræver mere økonomi for Medierådet at stå for spilmærkningen i fremtiden, er vi fra radikal side åbne over for at se på finansieringen i forbindelse med efterårets forhandlinger om ny filmaftale.

Således mener jeg, at vi fra dansk side bør gå forrest og lave vores egen mærkningsordning på spilområdet i stedet for at udlicitere den opgave til resten af Europa. Ligesom vi på filmområdet har en stolt tradition for tolerance, der har resulteret i liberale aldersgrænser, bør vi få det samme på spilområdet. Det vil jeg i hvert fald på bedste frisindede, radikale vis kæmpe for.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Borst Hansen

Medlem, Pressenævnet, fhv. stedfortrædende MF (R), fhv. formand, Fora,
lærer (Haderslev Statsseminarium 2001)

0:000:00