Radikale til filmbranchen: Drop nu skyttegravskrigen

INTERVIEW: Det er ikke politikernes opgave at opfinde nye forretningsmodeller til den skrantende danske filmbranche. Det mener Radikales kulturordfører, Marlene Borst Hansen, som opfordrer filmaktørerne til at gemme krigsskytset væk og vende tilbage til forhandlingsbordet. For staten skal ikke betale for filmbranchens økonomiske problemer, siger hun.

Regeringen har ingen planer om at hæve den økonomiske støtte til filmbranchen, siger Radikales kulturordfører, Marlene Borst Hansen.
Regeringen har ingen planer om at hæve den økonomiske støtte til filmbranchen, siger Radikales kulturordfører, Marlene Borst Hansen.Foto: ft.dk
Per Bang Thomsen

Vi har fundet 70 millioner kroner i forbindelse med medieaftalen, og vi har ikke sagt, hvad de helt præcist skal bruges på. Nogle af dem er låst til film, fordi det er DR og TV 2, som administrerer dem. Men jeg er ikke afvisende over for, at nogle af de penge kan gå til computerspil.

Marlene Borst Hansen (R)
Kulturordfører

Der er ingen tvivl om, at den danske filmbranche er kommet under et alvorligt, økonomisk pres, efter netmedier og digitale streamingtjenester som Netflix og YouSee stort set har kvalt Blockbuster-butikkerne og mindsket dvd-salget i butikkerne.

Løsningen er ikke, at alle rotter sig sammen og kræver, at telebranchen alene skal betale de penge, som i dag mangler i finansieringskæden. Den model har ingen politisk gang på jord hos de Radikale.

Marlene Borst Hansen (R)
Kulturordfører

Men det er ikke en politisk opgave at udtænke nye forretningsmodeller for den nødlidende filmbranche, som ifølge beregninger fra Det Danske Filminstitut (DFI) mangler mellem 40 og 60 millioner kroner årligt.

Det må branchen derimod selv finde ud af, og derfor nytter det ikke noget, at filmaktørerne har valgt barrikadere sig i hver deres trækrone, hvor de nu sidder og råber ad hinanden.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00