Radikale: Vi sikrer mere kultur til københavnerne

DEBAT: Efter lange forhandlinger er aftalen om det kommunale tilskud til Det Kongelige Teater faldet på plads. Michael Gatten (R) glæder sig over en aftale, der sikrer mere kultur til alle københavnerne, men retter en skarp kritik mod kulturborgmester Carl Christian Ebbesens (DF) indsats i forhandlingerne.

Af Michael Gatten (R)
Medlem af Kultur- & Fritidsudvalget, Københavns Borgerrepræsentation.

Tag ikke fejl: Jeg elsker Det Kongelige Teater! Jeg holder uendeligt meget af Operaen og af alle de mange fantastiske oplevelser og det unikke univers, som Det Kongelige Teater hver eneste sæson danner rammen om. Som politiker og med et glødende hjerte for vores kulturliv i København har både jeg og mine politiske kolleger imidlertid også en pligt til at få så meget kultur for københavnernes tilskud til vores kulturaktører og kulturinstitutioner som muligt.

Ukonkret og uambitiøst udkast
Det Kongelige Teater og Operaen modtager hvert år knap 48 millioner kroner i tilskud fra københavnerne og Københavns Kommune. Derfor kunne vi fra Radikales side ikke leve med indholdet i den nye aftale, der blev fremlagt for Borgerrepræsentationen tilbage i juni måned. En aftale, hvor krav og mål var alt for ukonkrete og uambitiøse, og hvor særligt Dansk Folkepartis Kultur- og Fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen, mildest talt havde snorksovet i timen i de verserende forhandlinger mellem Københavns Kommune og Det Kongelige Teater.

For det var et aftaleudkast helt uden konkrete mål, krav og visioner. Det var en direkte hån af københavnernes årlige 48 millioner skattekroner til Det Kongelige Teater. Samtidigt udviste det en enorm respektløshed for vores mange ekstremt dygtige lokale kulturaktører og for vores københavnske skolebørn, som vi selvfølgelig skal sikre større adgang til Det Kongelige Teaters scener. Særligt henover sommerperioden, hvor scenerne skal invitere både kulturaktører, turister og børnefamilier indenfor i teatrets forunderlige, inspirerende verden.

Hån mod kulturaktører
Et så manglende fokus fra kulturborgmesterens side er i sig selv utrolig useriøst og en hån af vores kulturaktører. Ikke mindst en hån over for en god samarbejdspartner, som Det Kongelige Teater retteligt er.

Kulturborgmesteren bryster sig ellers hellere end gerne af at være kulturens vogter, men når det for alvor spidser til, så flytter hans sympati sig åbenbart fra det københavnske kulturlivs interesser og over til samme nedrige ligegyldighed og nedsabling af kulturen, som vi også oplever det fra kulturborgmesterens egne rækker i Dansk Folkeparti inde på Christiansborg. Endda med Venstre-regeringen som billiger og udfører, hvor alt, der bare har den mindste snert af kultur og København over sig, ikke kan vide sig sikkert på, hvornår næste udflytning, besparelse eller nedlæggelse rammer det københavnske kulturliv.

Kultur for alle i endelig aftale
Nu er vi imidlertid i mål med en rigtig god aftale mellem København og Det Kongelige Teater. Det er der stor grund til at både rose og anerkende Det Kongelige Teaters ledelse og bestyrelse for. En ny aftale, som vi i Radikale Venstre er inderligt glade for, ikke mindst på vegne af vores københavnske kulturaktører og skolebørn.

Den nye aftale sikrer, at vi sammen med Det Kongelige Teater kvalificerer vores samarbejde yderligere og får styr på indhold og krav, hvoraf jeg er særligt glad og stolt over, at vi konkret sikrer, at fem millioner kroner af det samlede årlige tilskud på 48 millioner kroner, øremærkes til at åbne Det Kongelige Teater for københavnerne, for gæster og turister i København og til konkrete samarbejder med vores københavnske skoler, festivaler og kulturaktører.  

Sådan bør det være, og sådan skal det være, hvis vi vil tage både dannelse, fællesskab, kulturen og københavnerne alvorligt – og det vil vi i Radikale Venstre.

Forrige artikel Museumsdirektør: Museumsloven bør ændres Museumsdirektør: Museumsloven bør ændres Næste artikel Jelved: Musikmiljø vil selv tage ansvar for mangfoldigheden Jelved: Musikmiljø vil selv tage ansvar for mangfoldigheden