Debat

"Hov – hvad blev der af armslængden?"

DEBAT: S, DF og V er blevet enige om at ændre fordelingen af licensmidlerne, så TV 2 tildeles 20 millioner ekstra til at producere serien Lykke-Per. Men hvad blev der af armslængdeprincippet? Sådan spørger redaktør på Søndag Aften Tom Ahlberg. 

Jens Claudi
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tom Ahlberg
Redaktør, Søndag Aften, soendagaften.dk.

Der er kommet flere penge ind i licens end forventet, 73 millioner kroner. Derfor står politikerne med et af de sjældne problemer: Hvordan skal vi dele penge ud til gode public service formål?

Filminstituttet skal være tonedøve for ikke at sikre politikernes vilje
DR plejer at få 50% af overskuddet. De tre store partier – S, DF og V – er dog enige om at ændre fordelingen, så DR kun får 40%. I stedet får TV2 20 millioner kroner ekstra til at producere Bille Augusts serie om Lykke-Per.

Formelt set bliver det Filminstituttet, som skal bevilge pengene. Når et klart flertal af Folketingets partier begrunder bevillingen med den konkrete titel, skal Filminstituttet nok være særdeles tonedøve for ikke at gøre alt for at sikre politikernes vilje.

Fakta
Bland dig i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

Men, hov. Er der ikke længere noget, der hedder armslængde? Det princip som i sin tid blev formuleret af Julius Bomholdt ud fra devisen støtte, men ikke dirigere.

"Vi skal bruge licensmidlerne på det, danskerne gerne vil se"
I et læserbrev i dagbladet Information 23. august formulerede Venstres kultur- og medieordfører, Britt Bager, en ganske klar afgrænsning af armslængdeprincippet: ”Jeg vil hverken blande mig i, hvad de sender på DR, udstiller på Arken eller sætter på programmet på Det Kongelige Teater. Jeg har på intet tidspunkt udtalt mig om, hvad der skal udstilles eller sendes nogen steder. Og det er præcis det, som armslængdeprincippet går ud på”.

Når et klart flertal af Folketingets partier begrunder bevillingen med den konkrete titel, skal Filminstituttet nok være særdeles tonedøve for ikke at gøre alt for at sikre politikernes vilje.

Tom Ahlberg
Redaktør, Søndag Aften

Dagen inden læserbrevet offentliggøres, udtaler samme Britt Bager til Berlingske: ”Det vigtigste er, at midlerne går til nogle fornuftige projekter, og Lykke-Per lyder som et glimrende projekt at støtte. Generelt er det en god ide at fokusere på drama, uanset om det er på DR eller TV2. Drama er noget danskerne gerne vil have, og vi skal bruge licensmidlerne på det, danskerne gerne vil se.”

Britt Bager vil altså ikke blande sig i, hvad de sender på DR. Men gerne i, hvad de sender på TV2.

Ingen grund til at opfinde noget nyt
"Der er en bred enighed om, at vi skal støtte produktionen af Lykke-Per. Vi vil meget gerne være med til at sikre mere dansk indhold. Når der så ligger et projekt som Lykke-Per på bordet, som kun mangler kapital til at føre projektet ud i livet, er der ingen grund til at forsøge at opfinde noget nyt," siger Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, også til Berlingske.

Og Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, som har stillet forslaget, synes at ”det er et støtteværdigt projekt, jeg synes, vi skal hjælpe på vej.”

Politikere stod i kø for at dømme 1864
Nogle vil nok kunne huske, at Dansk Folkeparti i forbindelse med den mediepolitiske aftale i 2011 fik tilslutning og 100 millioner kroner til, at DR skulle lave en ”historisk dramaserie af høj kvalitet”. Da den serie kom under titlen 1864, stod politikere i kø for at dømme resultatet ud fra forventningerne. Det var jo politikerne, som havde bevilliget pengene, så deres ønsker skulle efterkommes. Mente de.

Ifølge Mogens Jensens Facebook-side er Pelle Erobreren blandt hans yndlingsfilm. Og såvel Pelle Erobreren som Lykke-Per er blandt hans yndlingsbøger. Blandt yndlingsbøgerne er også En flygtning krydser sit spor, Prinsesserne samt Vi de druknede.

Hvis der er nogle filmproducenter derude, som savner ideer til kommende projekter, kan det blive en fordel at tage udgangspunkt i Jensens yndlingsbøger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00