Sandy French tager afstand fra Haagerup-udtalelser

INTERVIEW: Troværdigheden og kampen mod falske nyheder skal være i højsædet, forklarer DR’s kommende nyhedsdirektør, Sandy French. Hun lægger op til samarbejde med de private medier og tager samtidig afstand fra Ulrik Haagerups kritik af de private medier.

Sandy French overtager til august stillingen som nyhedsdirektør i DR efter Ulrik Haagerup.

Tidligere har hun arbejdet i dagspressen for henholdsvis Information og Ekstra Bladet, været særlig rådgiver for Brian Mikkelsen (K) og de seneste seks år arbejdet i forskellige stillinger hos DR.

Hun oplyser, at en af hovedopgaverne bliver at komme mængden af falske nyheder og irrelevante historier til livs ved at stå fast på troværdigheden og kvaliteten.

”Vi er i en tid, hvor nyhedsstrømmen er gået på overdrive og fyldes med skidt og kanel. Her skal man kunne vende sig mod DR og være sikker på, at det, der udkommer hos os, er af høj kvalitet og til at stole på. Dernæst er det selvfølgelig en udfordring, at vi også får de kommende generationer til rent faktisk at være med,” siger Sandy French.

Hvordan får I de unge til at følge med i lige præcis jeres nyhedsdækning?

”Det er en svær opgave, og endnu har ingen knækket den kode. Men jeg ved, at det er et område, der er massivt fokus på – ikke kun i DR Nyheder, men hele Danmarks Radio. For hvis ikke alle får mulighed for at tilgå det indhold, vi laver, så svigter vi vores opgave,” siger hun.

TV 2’s hovedkanal sender langt flere nyhedstimer end DR1, og der er vidt forskellige holdninger til, hvor meget nyhedsdelen skal fylde hos DR. Mener du, at DR skal sende flere nyheder på bekostning af mindre underholdning?

”Jeg har endnu ingen forudsætninger for at gå ind i en diskussion om fordeling af forskelligt programindhold. Jeg er blevet udnævnt i dag og tiltræder først til august, men jeg vil bruge min sommer på at læse den store bunke af direktionsmateriale, der lige nu ligger på mit bord.”

Danske Medier mener, at dr.dk kannibaliserer læsere fra de private mediers nyhedssite og dermed forhindrer de private medier i at tjene penge på nyheder på nettet. Anerkender du den præmis?

”Det er ikke gået min næse forbi, at det er svært at tjene penge på kvalitetsjournalistik. Men det er vigtigt for mig at sige, at jeg ser frem til et godt samarbejde med dagbladene, for jeg ved, at vi har et fælles ønske om at understøtte den demokratiske samtale. Jeg har selv en fortid i dagbladsbranchen og har dyb og inderlig kærlighed til kvalitetsmedier, uanset hvem der udgiver dem,” siger hun og fortsætter:

”Men om dagbladene ville kunne sælge bedre, hvis dr.dk ikke eksisterede, det har jeg simpelthen ingen forudsætninger for at vide. Vi ved bare, at generationerne under mig ikke sætter sig ned hver aften og ser TV-Avisen 21.30. Dem kan vi i højere grad nå med nyheder på nettet, og vi ville svigte vores opgave, hvis de ikke havde mulighed for at få adgang til det produkt, vi laver.”

Ulrik Haagerup skrev for nylig i et debatindlæg til Altinget, at ”der er en kollektiv, kommerciel mediestrategi forklædt som journalistik, som handler om at overbevise politikerne om, at det vil løse dagbladenes problemer, hvis DR i fremtiden ikke vil være i stand til at levere ordentligt indhold”. Er du enig med Ulrik Haagerup i den betragtning?

”Det er ikke noget, jeg kan genkende.”

Du kan ikke genkende det. Så du er ikke enig med ham?

”Nej, det er jeg ikke.”

Du har tidligere arbejdet som spindoktor for Brian Mikkelsen (K). Kan du arbejde for hvem som helst?

”Jeg håber og tror, at jeg altid er blevet ansat på mine faglige kvalifikationer. Jeg tror i øvrigt ikke, at det er en ulempe for en nyhedsdirektør at vide, hvordan beslutningsgangene er på Slotsholmen, og hvordan de politiske processer er set indefra.”

Forrige artikel Redaktører roser håndsrækning fra ny DR-direktør Redaktører roser håndsrækning fra ny DR-direktør Næste artikel Det Kongelige Teater giver gratis gavekort til alle unge Det Kongelige Teater giver gratis gavekort til alle unge