SF: Blinde og døve skal have bedre tv-forhold

MEDIER: Flere DR-programmer skal tegnsprogs- og synstolkes, og kravene om tilgængelighed skal fremover også gælde for TV 2-regionerne og TV 2. Det mener SF's medieordfører, Özlem Cekic, som tager kravene med til medieforhandlingerne. Dansk Folkeparti er åben for ideen.
Syns- og hørehandicappede skal have bedre muligheder for at følge med i programmerne på DR, TV 2 og TV 2-regionerne.
Syns- og hørehandicappede skal have bedre muligheder for at følge med i programmerne på DR, TV 2 og TV 2-regionerne.Foto: Folketinget
Per Bang Thomsen

Som syns- og hørehandicappet skal man være en del af fællesskabet på lige fod med alle andre. Derfor skal vi sørge for, at flere programmer og udsendelser bliver tilgængelige for både døve og blinde, men også for ældre, der har svært ved at følge med, når de mumler i "Arvingerne".

Özlem Cekic (SF)
Medieordfører
Fakta

Det vil SF:

- Flere tv-udbydere skal omfattes af kravene om tilgængelighed. I første omgang skal det gælde TV 2 og TV 2-regionerne, men SF ser gerne, at alle kommercielle kanaler på sigt bliver omfattet af kravene.

- Tegnsprogstolkningen på DR skal udvides. Aktualitetspogrammer skal fremover tegnsprogstolkes, og derudover skal nuværende forsøg med tegnsprogstolkning af udvalgte dokumentar- og underholdningsprogrammer gøres permanente. Dertil skal alle valg fremover tegnsprogstolkes, og man skal samtidig udvide mulighederne for tegnsprogstolkede nyhedudsendelser.

- Synstolkningen på DR skal udvides. Igangværende forsøg med synstolkning skal gøres permanente, og alle kanaler skal udbyde oplæsning af undertekster. 

- Derudover skal handicaporganisationene fortsat inddrages i arbejdet.


Kilde: SF

Der skal gøres meget mere for, at døve, blinde, svagsynede og ordblinde kan følge med i de programmer og udsendelser, som bliver sendt på DR, TV 2 og TV 2-regionerne.

Det mener SF's medieordfører, Özlem Cekic, som går til medieforhandlingerne med et forslag om at gøre public service-stationerne og TV 2 mere tilgængelige for folk med syns- og hørehandicap.

”Som syns- og hørehandicappet skal man være en del af fællesskabet på lige fod med alle andre. Derfor skal vi sørge for, at flere programmer og udsendelser bliver tilgængelig for både døve og blinde, men også for ældre, der har svært ved at følge med, når de mumler i ”Arvingerne”," siger Özlem Cekic og fortsætter:

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00