Debat

SF: EU’s lovgivning for techgiganter skal strammes endnu mere

Techgiganternes magt og indflydelse er enorm, og EU’s lovgivning er ikke fulgt med. Nyt udspil fra Kommissionen er et godt første skridt. Men vi skal stramme lovgivningen endnu mere, skriver Kira Marie Peter-Hansen (SF).

De største tech-selskaber er blevet til giganter med så meget magt og indflydelse, at selv den mest fantasifulde sci-fi-forfatter næppe kunne have forudset det, skriver Kira Marie Peter-Hansen.
De største tech-selskaber er blevet til giganter med så meget magt og indflydelse, at selv den mest fantasifulde sci-fi-forfatter næppe kunne have forudset det, skriver Kira Marie Peter-Hansen.Foto: Didier Bauweraerts/Europa-Parlamentet
Kira Marie Peter-Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU’s vigtigste dagsorden i dette efterår, burde egentlig have være den vigtigste for ti år siden. De love, der regulerer internettet, er nemlig håbløst forældede. Mange af dem er fra start 00’erne, hvor Google og Amazon var mindre virksomheder, og Facebook ikke engang var tænkt på endnu.

Siden er de største tech-selskaber blevet til giganter med så meget magt og indflydelse, at selv den mest fantasifulde sci-fi-forfatter næppe kunne have forudset det. I mellemtiden er EU’s lovgivning ikke fulgt med, og techgiganterne har haft en noget nær fri bane at spille på.

Den erkendelse er da også endelig nået til EU-Kommissionen, der i slutningen af 2020 endelig kom på banen med en lovpakke med forslag til regulering af techgiganterne og internettet.

Konkurrenceforvridende dominans
Én del af pakken er den såkaldte Digital Markets Act, hvor jeg er blevet De Grønnes ordfører i Europa-Parlamentets økonomiudvalg.

Techgiganterne har et gigantisk ansvar, og de er blevet en vital del af vores demokrati og infrastruktur på en måde, vi slet ikke havde forudset for 20 år siden. Det betyder også, at de skal reguleres, så de bidrager til samfundet og ikke udnytter deres egenrådige positioner.

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Her skal vi i løbet af efteråret forme og forhandle ud fra Kommissionens forslag, der i grove træk opstiller en række kriterier for, hvornår techgiganterne bliver så dominerende, at de bliver omfattet af de nye regler, så de ikke udnytter deres dominans på en konkurrenceforvridende måde. Og ikke mindst hvordan de skal sanktioneres, hvis de bryder reglerne.

For eksempel skal det være lettere at slette de apps, der er installeret på din telefon, når du køber den, det skal være lettere at installere og bruge software fra en tredjepart, og det skal være lettere for app-udviklere at få deres programmer gjort kompatible med eksempelvis Apples styresystemer.

I dag har virksomheder som Apple kæmpe magt til at vælge, hvem der kan få succes med en app, og hvem der ikke får.

Lever de store virksomhederne ikke op til forpligtelserne, vanker der bøder på op til ti procent af virksomhedens årlige indkomst.

Techgiganterne har et gigantisk ansvar
Kommissionens udspil er et godt første skridt. Hvis man ser på techgiganternes lobbyindsats i Bruxelles, er der da heller ingen tvivl om, at de ved, at nettet strammes om dem.

Den digitale industri bruger nu flere penge på EU-lobbyisme end medicinalindustrien, fossile brændstoffer, kemiindustrien og finansverdenen. Om deres pengeforbrug har båret frugt, er svært at sige, men i Europa-Parlamentet er dele af højrefløjen godt i gang med at udvande og indsnævre forslaget.

For mig viser sådan en opgørelse, at vi er i gang med noget vigtigt. Og med noget, som de måske er nervøse for. Man skal selvfølgelig ikke lave politik for at straffe bestemte erhverv eller sektorer - på ingen måde.

Techgiganterne har bare et gigantisk ansvar, og de er blevet en vital del af vores demokrati og infrastruktur på en måde, vi slet ikke havde forudset for 20 år siden. Det betyder også, at de skal reguleres, så de bidrager til samfundet og ikke udnytter deres egenrådige positioner.

En gylden mulighed, vi ikke må misse
I De Grønne vil vi stramme lovgivningen endnu mere. Vi skal gøre kriterierne for, hvornår et selskab skal omfattes, endnu mere fintmaskede, så vi ikke risikerer, at selskaber, der burde være omfattede, slipper.

Kommissionen skal også kunne skride endnu hurtigere ind i tilfælde af en overtrædelse. Vi foreslår også, at Kommissionen hvert år udgiver en statusrapport om den digitale økonomi, som også skal behandles i Europa-Parlamentet. På den måde kan vi årligt holde hånd i hanke med techgiganterne, og holde emnet på den politiske dagsorden, hvor det hører til.

Arbejdet med forslaget giver lidt en fornemmelse af, at vi starter fuldstændig forfra. Vi definerer, hvad techgiganter er, sætter grænserne for dem og skaber sanktionsmulighederne.

Det er tydeligt, at det er et kæmpe ansvar. Men det er også tydeligt, at det en gylden mulighed, vi ikke må misse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00