SF vil forbedre kunstneres "håbløse" livsvilkår

UDREDNING: Mange kunstnere lever under ”håbløse” sociale og økonomiske vilkår, mener SF, der vil have Kulturministeriet til at foretage en udredning af kunstnernes forhold - ellers går det ud over kunsten og kulturen, lyder det.

SF vil forbedre vilkårene for kunstnere, der ofte lever under "håbløse" økonomiske vilkår.
SF vil forbedre vilkårene for kunstnere, der ofte lever under "håbløse" økonomiske vilkår.Foto: SVFK
Erik Bjørn Møller

Jeg indrømmer, at det er ganske indviklet og et svært område at gå ind på – men hvis vi vil have et levende kunst- og kulturliv, må vi også give kunstnerne nogle sociale og økonomiske rammer, hvor de kan eksistere på en rimelig måde.

Holger K. Nielsen
Kulturordfører for SF

De fleste danske kunstnere lever under så dårlige økonomiske vilkår og så stor usikkerhed, at det går ud over deres arbejde – til skade for både kunstmiljøerne og de kunstneriske produkter.

Det mener SF, der med et nyt beslutningsforslag nu lægger op til at pålægge Kulturministeriet at foretage en grundig udredning af de forskellige faktorer, der medfører, at kunstnere ofte må leve med en ”patchworkøkonomi” bestående af alternative indtægter som honorarer og legater – alt imens de har svært ved at blive omfattet af ordninger som dagpenge, barsel og pension som alle andre.

Særlig fokus på kunsten
”Det er en meget vigtig problemstilling, som handler om, at kunstnere ofte lever under håbløse sociale og økonomiske vilkår. Jeg indrømmer, at det er ganske indviklet og et svært område at gå ind på – men hvis vi vil have et levende kunst- og kulturliv, må vi også give kunstnerne nogle sociale og økonomiske rammer, hvor de kan eksistere på en rimelig måde,” siger SF's kulturordfører, Holger K. Nielsen, til Altinget.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00