Debat

SF’ere: Straks-stop for nedskæringerne på kulturområdet

DEBAT: Lad os få et straks-stop for to-procentsnedskæringerne og i samme åndedrag få iværksat genopretningsplaner for de ødelæggelser, der er sket gennem de seneste år på kulturområdet, skriver Jacob Mark (SF) og Maria Frej (SF). 

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mark (SF) og Maria Frej (SF)
Hhv. kulturordfører og medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune

Sommeren igennem har der været øget opmærksomhed omkring det kulturpolitiske område. Det hilser SF særdeles velkomment.

Kulturpolitikken har ofte rollen som ”den bløde trafikant” i politik. Området ligger så at sige nederst i hierarkiet med hensyn til prestige og budgetter.

Det er der faktisk ingen god grund til, for kunst og kultur er vigtigt for vores samfund. Vigtigere, end man måske går og tænker over til daglig.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Kunst og kultur har værdi i sig selv
Kunst og kultur er nemlig ikke bare til gavn for vores samfund, når det er med til at tiltrække mennesker fra resten af verden til vores lille land.

Nej, kunst og kultur har også det særlige i sig, at det skaber glæde, at det rører noget i en, at det får en til at fundere og spekulere. Det har værdi i sig selv.

Det er investering i, hvad man måske kan kalde en "kulturel hovedstol” i samfundet, som giver afkast, for eksempel i form af livskvalitet, glæde, fællesskaber, eftertanke – gyldne stunder og motivation til egen kreativ nysgerrighed.

Jacob Mark og Maria Frej
Hhv. kulturordfører (SF) og medlem af Kultur- og Fritidsudvalget (SF) i København Kommune

Alligevel ser de massive nedskæringer ud til at fortsætte. Det er uforståeligt, når kunsten og kulturen giver så ufattelig meget til Danmark og danskerne.

Derfor ønsker vi at indføre et straks-stop for de ødelæggende toprocents-nedskæringer på kulturområdet!

Nedskæringer har barberet i bærende kulturinstitutioners budgetter
Nedskæringerne, der nu har kørt i årevis – helt automatisk og uden nogen kulturpolitisk ræson – har som en bevidstløs dødsspiral koldt og kynisk barberet i bærende kulturinstitutioners budgetter.

Ud over det ekstremt demotiverende i, at institutionerne bliver beskåret uden skelen til, om de har gjort et godt eller skidt stykke arbejde, og uden anden årsag end ”sådan er det bare”, har beskæringerne alvorlige konsekvenser for institutionernes mulighed for at løfte de opgaver, SF ønsker, de skal løfte.

Teatre, museer, orkester m.fl. er områder, vi som samfund investerer i for at kunne tilbyde vores borgere en mangfoldighed af kulturelle oplevelser samt en bevarelse, formidling og udvikling af vores kulturarv.

Det er investering i, hvad man måske kan kalde en "kulturel hovedstol” i samfundet, som giver afkast, for eksempel i form af livskvalitet, glæde, fællesskaber, eftertanke - gyldne stunder og motivation til egen kreativ nysgerrighed.

"Kulturpolitik"
De alvorlige konsekvenser af den førte ”kulturpolitik” og to-procent-nedskæringerne er nu så åbenlyse, at det trods kulturområdets ufortjent lave placering i det politiske hierarki, har ført til en bemærkelsesværdig debataktivitet og advarsler, ikke kun fra institutionerne selv.

Det er måske så også det eneste positive, der er at sige om regerings kulturpolitik: At man har ramt bunden i en grad, der har fået kulturpolitikken højere op på dagsordenen.

Nu kan det til gengæld snart heller ikke gå hurtigt nok med at få stoppet op og ændret kurs: Lad os få et straks-stop for to-procent-nedskæringerne, og i samme åndedrag få iværksat genopretningsplaner for de ødelæggelser, der er sket gennem de seneste år på kulturområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Maria Frej

Medlem af Borgerrepræsentationen (SF), Københavns Kommune, bestyrelsesmedlem, Østerbro Teater
cand.phil

0:000:00