Skæbnedag for copyright-reform: Bedre rettigheder eller angreb på fri debat?

AFGØRELSE: Nogle kalder den for et opgør med internettet, som vi kender det. Andre for et retfærdigt tiltag, der skal styrke kunstnernes ophavsret. Copyright-reformens skæbnetime er kommet.  

Den nye copyright-reform er især upopulær i Tyskland. Ifølge Christel Schaldemose (S) har den store modstand været med til at ændre holdningen hos mange af de tyske socialdemokrater. 
Den nye copyright-reform er især upopulær i Tyskland. Ifølge Christel Schaldemose (S) har den store modstand været med til at ændre holdningen hos mange af de tyske socialdemokrater. Foto: Odd Andersen Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

Det kommer til at begrænse, hvad vi kan dele med hinanden, og hvilken debat vi kan have med hinanden. 

Rina Ronja Kari
MEP for Folkebevægelsen mod EU

STRASBOURG: Tirsdag eftermiddag kulminerer det over to år lange tovtrækkeri om EU’s omdiskuterede reform af de europæiske copyright-regler, der blandt andet skal sikre bedre rettigheder for kunstnere, når deres tekster og sange bliver delt på internettet.  

Klokken 12.30 skal de 751 europaparlamentarikere nemlig godkende eller forkaste den aftale, som EU-Kommissionen, EU's ministerråd og Europa-Parlamentets Retsudvalg blev enige om i slutningen af februar.  

Kritikerne frygter, at de nye regler vil ødelægge internettet, som vi kender det, da det kan blive sværere at dele indhold online.  

Dokumentation

Artikel 13
Det er især artikel 13 i den nye copyright-reform, der har delt vandene. 

Artiklen handler om, at brugerdelingssider som for eksempel Facebook og Youtube nu stilles til ansvar for de videoer og andet indhold, som deres brugere uploader til deres platforme. Formålet er, at kunstneren skal have betaling for det indhold, der bliver afspillet på nettet.

Artikel 13 fastslår, at online-tjenester skal indgå en licensaftale med rettighedshaveren. 

Samtidig skal online-tjenesterne "gøre deres bedste for at sørge for, at ophavskrænkende materiale ikke er tilgængeligt på deres platform."

Kilde: Altinget, dr.dk og EU-Kommisionen 


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00