Støtten til københavnske teatre er en god forretning

TEATER: Der er stor forskel på, hvor mange billetter de statsstøttede teatre sælger for hver million, de får i støtte fra det offentlige. Teatrene i Det Københavnske Teatersamarbejde ligger i top, mens Det Kongelige Teater ligger i bund. V varsler opgør med nuværende fordeling af teaterstøtten.
For hver million kroner, teatrene under Det Københavnske Teaterfællesskab fik i offentlig støtte sidste år, blev der solgt 2.411 teaterbilletter.
For hver million kroner, teatrene under Det Københavnske Teaterfællesskab fik i offentlig støtte sidste år, blev der solgt 2.411 teaterbilletter.Foto: Jakob Carlsen
Per Bang Thomsen

Det er vigtigt, at politikerne med jævne mellemrum gentænker teaterpolititikken og vurderer, om vi får nok for de penge, vi støtter teatrene med.

Stig Jarl
Teaterhistoriker og lektor på Institut for Kunst og Kulturvidenskab, KU

Hvis det offentlige skal have noget for de 1,3 milliarder kroner, som årligt bliver postet i de statsstøttede teatre, så er det på papiret en god ide at støtte teatre som Nørrebro Teater, Folketeatret og de tre andre teatre under Det Københavnske Teatersamarbejde.

En ny opgørelse, som Kulturministeriet har udarbejdet, viser nemlig, at der i sæsonen 2012/2013 blev solgt 2.411 teaterbilletter for hver million kroner, de fem københavnske teatre fik i offentlig støtte.

De små storbyteatre, som blandt andet tæller Husets Teater, Svalegangen og Teater Momentum, var også en fin forretning sidste år. Her blev der solgt 1.657 billetter for hver million, staten og kommunerne støttede dem med.

Dokumentation

Teaterkategorier:

  • Projektteatre: Typisk mindre teater, herunder teatre uden egen scene, der modtager projekt- eller driftsstøtte fra Statens Kunstfond.
  • Egnsteatre: Dækker over teatre som Baggårdsteatret, Bellevue Teatret, Holbæk Teater og Mongo Park i Allerød og Kolding.
  • Små storbyteatre: Dækker over teatre som Anemoneteatret og Teater Grob i København, Bora Bora i Aarhus, Nørregårds Teater i Odense og Teater Nordkraft i Aalborg.
  • Det Københavnske Teatersamarbejde: Dækker over Betty Nansen Teater, Folketeatret, Gasværket, Nørrebro Teater og Republique.
  • Landsdelsscenerne: Dækker over Odense, Aarhus og Aalborg Teater
  • Teatre med national turnéforpligtigelse: Folketeatrets turnedel, Den Jyske Opera og Dansk Danseteater.
  • Det Kongelige Teater.

Sådan er beregningerne blevet lavet:
I opgørelsen af det offentlige tilskud til teatrene indgår drifts- og projekttilskud fra stat og kommune samt det statslige formidlingstilbud.

Opgørelserne er baseret på data fra Danmarks Statistik samt teatrenes årsregnskaber for 2012/2013. Opgørelsen over tilskuddet til Det Kongelige Teater er beregnet som gennemsnittet af tilskuddene i teatrets årsrapport for 2012 og 2013 fratrukket.

Projektteatrene, egnsteatrene og de små storbyteatre kan både modtage offentlige tilskud fra staten og kommunerne.

Det Københavnske Teatersamarbejde, landsdelsscenerne og de turnerende teatre er alene finansieret af staten. Det Kongelige Teater er overvejende statsligt finansieret, men modtager også kommunalt tilskud.

Opgørelsen af teatrenes tilskuertal samt antal solgte billetter er ligeledes baseret på data fra Danmarks Statistik samt teatrenes egne årsregnskaber.

For Det Kongelige Teater er tallene dog opgjort på grundlag af teatrenes månedlige opgørelser af tilskuertal og billetsalg.


0:000:00