Stort medieforbrug kan skade unges trivsel

AFHÆNGIG: Unge er online som aldrig før, og det går ud over deres koncentrationsevne og søvn, viser ny undersøgelse fra Børnerådet. Især pigerne føler sig afhængige af deres mobiltelefoner.

Formanden for Børnerådet, Per Larsen, er alarmeret over, at mange unge trives dårligt på grund af et stort medieforbrug.
Formanden for Børnerådet, Per Larsen, er alarmeret over, at mange unge trives dårligt på grund af et stort medieforbrug.
Erik Bjørn Møller

Et godt sted at starte ville være at få forældrene til at interessere sig mere for deres børns medieforbrug. Og så skal de i øvrigt tænke over deres eget i samme ombæring.

Per Larsen
Formand for Børnerådet
Fakta
Undersøgelsens hovedresultater:
41 pct. af de unge svarer, at deres telefon sjældent eller aldrig er uden for rækkevidde.
40 pct. af pigerne og 22 pct. af drengene siger, at de føler sig afhængige af deres telefon.
Af de unge, der sjældent eller aldrig har deres telefon uden for rækkevidde, føler 63 pct. sig afhængige. Til sammenligning føler kun 13 pct. af de unge, der altid har telefonen uden for rækkevidde, sig afhængige.
73 pct. bruger deres telefon, mens de ser fjernsyn.
40 pct. har ofte eller nogle gange svært ved at koncentrere sig om andre ting, hvis de er på mobilen samtidig.
17 pct. svarer på beskeder om natten mindst et par gange om ugen eller måneden.
De unge, der bruger medier mere end fire timer dagligt, har oftere svært ved at koncentrere sig og føler sig oftere morgentrætte, end andre unge.
De unge, som bruger meget tid på at se film/tv eller være på sociale medier, føler sig oftere stressede end unge med et lavere medieforbrug.

Kilde: Børnerådet

"Tingene går rigtig tit hurtigt på mobilen. Det kan godt være, at man vænner sig til, at det bare går tjept. Man vænner sig måske til, at det går så hurtigt på mobilen, at man bliver dårligere til at have tålmodighed og koncentrere sig i det virkelige liv."

Sådan lyder det fra Ingeborg, der er en af de 2.000 danske 7. klasses elever, der har medvirket i en landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet om deres medieforbrug.

Og citatet fra Ingeborg dækker ganske præcist nogle af de væsentligste konklusioner fra undersøgelsen, der skaber bekymring hos Børnerådets formand, Per Larsen.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00