Om  
Bent Melchior

Tidligere overrabbiner Bent Melchior er død

Tidligere overrabbiner i Det Mosaiske Troessamfund Bent Melchior er afgået ved døden. Han blev 92 år. 

Bent Melchior var kendt som en af Danmarks mest fremtrædende religiøse ledere og var sammenlagt rabbiner i København i 33 år. 
Bent Melchior var kendt som en af Danmarks mest fremtrædende religiøse ledere og var sammenlagt rabbiner i København i 33 år. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Shani Hannah Shalom

Tidligere overrabbiner Bent Melchior er afgået ved døden tidligt onsdag morgen. Det oplyser familien. 

Bent Melchior er særligt kendt for, at han fra 1963 til 1996 var rabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund og overrabbiner fra 1970 frem til sin pensionering, en post, som han overtag fra sin far, Marcus Melchior. 

Han vil blive begravet torsdag klokken 16 på Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København, oplyser familien. 

Flygtning, rabbiner og humanist
Før Bent Melchior blev rabbiner, var han meget andet, blandt andet flygtning. 

I efteråret 1943, i en alder af 14 år, lykkedes det Bent Melchior, hans familie og 7500 andre danske jøder at flygte med fiskerbåd til Sverige og væk fra Danmark, for at undslippe deportationsordren og deres europæiske trosfællers skæbne i nazisternes kz-lejre. 

I flere sammenhænge har han med afsæt i netop sin families historie om at flygte fra en grusom skæbne markeret sig som humanistisk taler og samfundsdebattør og rettet skarp kritik mod både dansk og udenlandsk flygtningepolitik, fremmedhad og fremmedfrygt. 

Blå bog

Født 24. juni 1929 i tyske Beuthen. Død 28. juli 2021.

  • 24. juni 1929: Født i den tyske by Beuthen - i dag den polske by Bytom, som søn af danske forældre, den senere danske overrabbiner Marcus Melchior og Meta f. Schornstein
  • 1933: Familien Melchior vender tilbage til Danmark
  • 1943: Flygtede i efteråret til Sverige som 14-årig med sin familie som følge af deportationsordren mod de danske jøder
  • 1945: Familien Melchior vender tilbage til Danmark efter befrielsen i maj 1945
  • 1947: Student fra Frederiksberg Gymnasium 
  • 1949-1958: Lærer ved den jødiske skole i København
  • 1963: Rabbinereksamen ved Jew's College i London
  • 1963-1969: Rabbiner ved Det Mosaiske Troessamfund i København
  • 1969-1996: Overrabbiner efter sin far Marcus Melchior og frem til sin pensionering
  • 1996: Ekstern lektor i klassisk hebraisk litteratur ved Københavns Universitet
  • 2002-2004: Formand for Jødisk-Kristent-Muslimsk Forum. 

Som svar på flygtningekriser og højspændte politiske debatter om flygtninge og forfulgtes skæbne har han opfordret borgere og politikere til at stå sammen om humanistiske værdier og menneskerettigheder, for "at være flygtning er det mest nedværdigende, der findes,” som han udtrykte det til Kristeligt Dagblad

Bent Melchior har lagt omkring 40 års arbejde i Dansk Flygtningehjælp, hvor han blev udnævnt som organisationens eneste æresmedlem.

”Forfatteren Elie Wiesel sagde meget klart og tydeligt, at godhedens modsætning ikke er ondskab. Godhedens modsætning er ligegyldighed. Hvis vi bare trækker på skulderen, når vi hører om katastrofer af en eller andet art, og så ikke at reagerer, hjælper vi ondskaben, og det har jeg sat mig for at undgå,” sagde Bent Melchior i et interview med den jødiske lokalradio Radio Shalom i anledning af sin 90 års fødselsdag i 2019.

Rabbiner i København i 33 år
Efter at have undervist på den jødiske skole i København i en årrække, tog Bent Melchior i 1963 rabbinereksamen ved Jew's College i London. 

Herefter vendte han hjem til København og var sammenlagt rabbiner i 33 år, 27 af dem som overrabbiner efter sin far Marcus Melchior og helt frem til sin pensionering i 1996. 

Siden sin pensionering har Bent Melchior undervist i klassisk hebraisk litteratur ved Københavns Universitet, rejst Danmark rundt for at holde foredrag om sin opvækst, videnskab og Gud, samt engageret sig i humanitært arbejde for blandt andet Dansk Flygtningehjælp og Den Danske Helsinki-komité for menneskerettigheder. 

Bent Melchior har desuden engageret sig i foreningen Brobyggerne, som er stiftet af tidligere folketingspolitiker Özlem Cekic. Foreningens sigte er at arbejde for brobygning mellem forskellige grupper og minoriteter i det danske samfund. 

Bent Melchior og Özlem Cekic har ved flere lejligheder delt talerstole i landet, hvor de har delt deres historier og redegjort for deres holdninger ud fra deres forskellige perspektiver som henholdsvis muslim og jøde.

For sit samfundsengagement er Bent Melchior blevet tildelt Ridder af Dannebrog af 1. grad og tysk fortjenstmedalje samt talrige andre priser og æresbevisninger.

I et interview med Kristeligt Dagbladet fra 2015 fremhævede Bent Melchior Hillel den Ældre, en central skikkelse inden for klassisk jødedom, som sit forbillede: 

"Han blev antastet af en mand, der meddelte, at han gerne ville være jøde, hvis Hillel kunne stå på ét ben og fortælle om jødedommen. Til det sagde Hillel: ”Hvad der er dig forhadt, skal du ikke gøre mod andre. Resten er kommentarer.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Melchior

Forfatter, formand, Brobyggerne - Center for Dialogkaffe
lærer, rabbinereksamen (Jews College, London 1963)

0:000:00