Om  
Lea Korsgaard
Lisbeth Knudsen

Zetlands Lea Korsgaard kåret som årets redaktør

Personligheden, lederstyrken og redaktørrollen gjorde udslaget, da Lea Korsgaard fra Zetland blev kåret som Årets Redaktør 2016 af den danske mediebranche.

Rasmus Nielsen

Chefredaktør for Zetland, Lea Korsgaard, modtog onsdag aften prisen som Årets Redaktør under Danske Mediers konference Redaktørernes Døgn i Svendborg, der hvert år samler 100 redaktører fra landets private og statslige medier.

Formanden for juryen, der har udpeget vinderen, chefredaktør og direktør for Mandag Morgen, Lisbeth Knudsen, motiverede valget af Lea Korsgaard med, at ”hun i år har stået for et nyt, ambitiøst og modigt projekt."

Prisen som Årets Redaktør uddeles for at synliggøre redaktørrollens betydning for danske mediers position og udvikling. Prisen går til en redaktør med ledelsesansvar, som har udmærket sig ved en inspirerende og forbilledlig udøvelse af redaktørjobbet det seneste år.

De to andre nominerede til prisen var indholdschef ved DR Nyheder Sandy Franch og redaktør af Fagbladet 3Fs medier Jonas Højlund.

I sin tale, der gengives nedenfor,  sagde Lisbeth Knudsen, at Lea Korsgaard fortjener denne tidlige hæder:

"Selv om vi endnu ikke har set projektets bæredygtighed. Og selv om nogen om et stykke tid kan komme og sige, at det var lige vel overilet. Men det er personligheden, den ledelsesmæssige styrke og redaktørrollen, vi belønner her. Ikke hvad der kan tjene flest penge derude i markedet," sagde Lisbeth Knudsen.

"I et kollektivt projekt som Zetland er det tit uklart, hvem der sidder med ansvaret. Men i tilfældet Lea Korsgaard er der ingen tvivl om, hvem der tegner butikken udadtil. Med engagement og en høj medieprofil driver Lea et af Danmarks nye mediehuse," tilføjede juryformanden.

"Vi, der står her, ved jo godt og vil gerne jævnligt bekræfte hinanden i, at en dygtig redaktør eller chefredaktør er det, der gør hele forskellen mellem succes og fiasko. Sådan er det også med Zetland, for uden en markant udenrigsminister på redaktionen, en virkelig energispreder og en medieidealist optaget af identitet og fællesskab for danskerne og fast i troen på produktet som Lea, var det ikke gået," sluttede Lisbeth Knudsen.

De øvrige medlemmer af juryen er sidste års vinder, Dorthe Carlsen, redaktionschef Jakob Nielsen, Politiken og chefredaktør Jeanet Rosenkjær Horstmann, Realityportalen.

Vinderen fik ud over æren en bronzeskulptur af kunstneren Erik Heide. Titlen på kunstværket er “Tre personer” og symboliserer det samspil mellem journalister og ledelse, der skaber den gode journalistik.

Senere på aftenen var Liberal Alliances politiske leder Anders Samuelsen gæstetaler, hvor han vittigt causerede om sit liv i politik og revsede medierne for at undervurdere sit parti.

---

Lisbeth Knudsens motivationstale, Årets redaktør 2016

På denne fantastiske festaften for en sprudlende og livlig mediebranche er det faldet i min lod på vegne af den fine jury, der vælger årets redaktør, at stå her i aften og forstyrre jer over drinks’en.

Juryen har bestået af sidste års vinder, Dorthe Carlsen, af redaktionschef Jakob Nielsen, Politiken, chefredaktør Jeanet Rosenkjær Horstmann, Realityportalen, samt undertegnede som chefredaktør og direktør for Mandag Morgen.

Det har allerede været offentliggjort, at vi har nomineret tre kandidater til prisen som årets redaktør 2016:

Indholdschef ved DR Nyheder Sandy Franch, redaktør for Fagbladet 3Fs medier Jonas Højlund og chefredaktør for Zetland Lea Korsgaard.

Lad mig minde om, at prisen som Årets Redaktør uddeles for at synliggøre redaktørrollens betydning for danske mediers position og udvikling. Prisen går til en redaktør med ledelsesansvar, som har udmærket sig ved en inspirerende og forbilledlig udøvelse af redaktørjobbet det seneste år.

Vinderen får ud over den ærefulde titel en bronzeskulptur af kunstneren Erik Heide. Titlen på kunstværket er “Tre personer” og symboliserer det samspil imellem journalister og ledelse, der skaber den gode journalistik

Årets nominerede er tre meget forskellige personligheder, som alle kunne fortjene en pris, men vi har kun en, så vi har skullet vælge. Og vi har valgt den af de tre, som særligt i år har stået for et nyt, ambitiøst og modigt projekt. Selv om vi endnu ikke har set projektets bæredygtighed. Og selv om nogen om et stykke tid kan komme og sige, at det var lige vel overilet. Men det er personligheden, den ledelsesmæssige styrke og redaktørrollen, vi belønner her. Ikke hvad der kan tjene flest penge derude i markedet.

Og så har de fleste nok gættet, at prisen som årets redaktør går til Lea Korsgaard, chefredaktør på Zetland.

I et kollektivt projekt som Zetlands er det tit uklart hvem, der sidder med ansvaret. Men i tilfældet Lea Korsgaard er der ingen tvivl om, hvem der tegner butikken udadtil. Med engagement og en høj medieprofil driver Lea et af Danmarks nye mediehuse.

Lea er- som jeg forstår det – fuld af modsætninger.

Hun er vokset op på en idrætshøjskole (Gerlev, hvor hendes far var forstander en periode), men har aldrig selv været den store sportsudøver.

Hun siges at være lige dele morsingbosk landbokultur og 1980’ernes eksperimenterende del af den danske højskoletradition.

Hun kommer fra et kulturradikalt hjem, men er personligt vild med folkelige sager som X-faktor og Thomas Helmig.
Hun skulle sikkert være til grønt og vegetarmad, men kværner gerne et stykke flæskesteg.
Der er ingen på redaktionen, der skriver hurtigere end Lea og heller ingen, der ler højere end hende.

Hun er absolut dårligt selskab for folk med tømmermænd siges det.

Hun har sans for at gøre sin entre også på redaktionen, så ingen undgår at fornemme hende i rummet, og skulle man have overset hende, så kan man i hvert fald være sikker på at høre hendes klaprende stilletter.

Hun er et selvopladeligt solcellebatteri af energi, og hun går ikke af vejen for storm og blæst. Hun er både til det elitære og tænksomme og til historien om en reality stjerne, der var lige ved at koste hende et sagsanlæg.

Lea har en bachelor i journalistik fra SDU og en mastergrad i mediesociologi fra The new School i New York. Hun har arbejdet på både Politiken og Berlingske. Hun har skrevet tre bøger og modtaget adskillige priser allerede. Hun er medstifter og medejer af Zetland, medlem af Testrup Højskoles bestyrelse og bestyrelsen for Ungdomsbureauet. Og så er hun ivrig samfundsdebattør og en af dem med skarpe meninger om alting.

Når man kigger på, hvad hun har nået, skulle man ikke tro, at der kun står 1979 på dåbsattesten. Lea fylder allerede godt i medieverdenen.

Hun bragte med etableringen af Zetland i 2012 singlerne på danskernes nethinde, fordi hun efterlyste en udfordring til den traditionelle journalistiske fortælling og dens længdetyranni.

Nu er hun i spidsen for et endnu større eksperiment med journalist-kollektivet Zetland med over 16 millioner kroner i kassen til at eksperimentere med den daglige nyhedskost, vi indtager. Et eksperiment med det absurd selvmodsigende mål at være et langsomt, digitalt medie.

Og det er godt nok et endnu mere ambitiøst projekt, der vil alt det, som rigtigt mange medier siger, er deres ambition: at sætte et fragmenteret digitalt mediebilledes mange små og store elementer ind i en meningsfuld, velovervejet og rolig sammenhæng.

Jeg har læst mig til, at Zetland er det dyr, der kommer til verden, når en zebra parrer sig med en shetlandspony, og at resultatet sådan set bedst kan betegnes som ”grimt”. I en medieverden, der flyder med daglige tilbud, skal der meget til for at lykkes. Det gælder også for jer på Zetland. Men grim er i hver fald hverken den idealistiske tanke bag jeres nye medlemsklub eller jeres fælles ambition.

Vi, der står her, ved jo godt og vil gerne jævnligt bekræfte hinanden i, at en dygtig redaktør eller chefredaktør er det, der gør hele forskellen mellem succes og fiasko. Sådan er det også med Zetland, for uden en markant udenrigsminister på redaktionen, en virkelig energispreder og en medieidealist optaget af identitet og fællesskab for danskerne og fast i troen på produktet som Lea, var det ikke gået.

Stort til lykke til Lea Korsgaard med titlen som Årets redaktør 2016.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Korsgaard

Ansvarshavende chefredaktør, Zetland, bestyrelsesformand, DMJX
BA i journalistik (Syddansk Uni. 2005), MA i sociologi (The New York School of Social Research 2009)

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

0:000:00