Debat

Forsker: Er vindmøller overhovedet bæredygtige?

DEBAT: Designere, politikere, økonomer og virksomhedsledere bliver mere og mere optagede af at finde ud af, hvordan design kan understøtte bæredygtighed. Men hvad er definitionen på bæredygtigt design? Ph.d. Karina Vissonova ser nærmere på sagen.

Hvis bæredygtigt design skal redde kloden, må vi først blive enige om, hvad det er, mener ph.d. Karina Vissonova fra Kunstakademiets skoler for Arkitektur, Design og Konservering.
Hvis bæredygtigt design skal redde kloden, må vi først blive enige om, hvad det er, mener ph.d. Karina Vissonova fra Kunstakademiets skoler for Arkitektur, Design og Konservering.Foto: colourbox
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karina Vissonova
Ph.d. fra Kunstakademiets skoler for Arkitektur, Design og Konservering

Bæredygtigt design er tidens helt store buzz word, og det bæredygtige design præsenteres som fremtidens løsning på alt fra miljø-ødelæggelse og social ulighed til uretfærdig fordeling af naturressourcer på tværs af generationer.

Men hvor bæredygtige er de mange designløsninger, vi ser i dag? Forholder det sig måske ligefrem sådan, at en del af det bæredygtige design, der produceres i dag, også er en del af det problem, det forsøger at bekæmpe? Og kan man overhovedet lave bæredygtige designløsninger, der ikke har utilsigtede bivirkninger?

Bæredygtighed rummer flere planer
Hvis vi skal skabe den næste industrielle revolution under banneret bæredygtighed baseret på ingeniørmæssige, arkitektoniske og industrielle designprodukter, bliver vi nødt til at forholde os alvorligt til disse spørgsmål og lave nogle langt klarere definitioner af, hvad bæredygtigt design er. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Et eksempel på bæredygtige produkter, som ikke er så bæredygtige endda, er vindmøller. Vindmøller, som er en af vores ledestjerner inden for vedvarende energiteknologi, efterlader store mængder unedbrydeligt affald på grund af vingerne, der er lavet af kompositmaterialer. 

Producenterne er godt klar over de uønskede bivirkninger ved vindmøller, men ikke desto mindre bliver der installeret flere og flere.

Det er ikke nok, at vi designer bedre produkter. Vi skal også designe et økonomisk system som skaber en balance mellem de industrielle and naturlige processer. 

Karina Vissonova
Ph.d. fra Kunstakademiets skoler for Arkitektur, Design og Konservering

Et andet eksempel er bæredygtige designprodukter som solpaneler og elbiler. På trods af de indlysende fordele ved at producere eller anvende alternative energiformer, indeholder solpaneler og elbiler ædle og sjældne mineraler og metaller. Ved bortskaffelse bliver bestanddelene spredt rundt om i verden og må vente på, at fremtidens teknologier formår at samle dem op igen.

Begrænsning af bivirkninger
Samtidig rejser nutidens mest berømte designprincip, Cradle to Cradle, spørgsmålet om, hvorvidt vi overhovedet er i stand til at producere ting uden skadelige bivirkninger. 

Der vil stadig være emissioner og forurening fra produktion, selv hvis man kun bruger vedvarende energi i disse processer, ligesom det er svært at forestille sig, at vi kan producere helt uden affald og spild.

Men hvad er så bæredygtigt design? I min ph.d.-afhandling om emnet, som jeg lige har forsvaret på Kunstakademiets Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, forsøger jeg at komme med et bud.

Jeg peger på, at et design kan anses som bæredygtigt i den udstrækning, de uønskede bivirkninger begrænses og holdes under kontrol i vores industrielle aktiviteter, og at det bidrager til at forlige de industrielle og de naturlige processer.

Tænk i systemer og sammenhæng
For eksempel vil et produkt, som er lavet af relativt lokale materialer, er genanvendeligt og har en funktion i et lokalsamfund, have færre bivirkninger end et produkt, der kræver omfattende minedrift, transport, forarbejdning, og som ikke kan genanvendes eller oparbejdes med de teknologier, der er til rådighed i dag.

Men det er ikke nok, at vi designer bedre produkter. Vi skal også designe et økonomisk system som skaber en balance mellem de industrielle and naturlige processer. Det økonomiske system skal hjælpe os til at være bæredygtige.

Ved at have en enkel og fælles definition af, hvad bæredygtigt design er, kan designere, politikere og forbrugere blive i stand til at vurdere, hvilke designløsninger der reelt kan gøre vores verden til et bedre sted gennem design. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00