Debat

Lokalpolitiker til Ida Auken: Drop fordømmende retorik om vandløb

MEST LÆSTE: Ida Auken (R) bør have større forståelse for kommunernes praktiske problemer med bortledning af vand fra vandløbene, skriver Jarl Gorridsen (V), formand for Miljøudvalget i Silkeborg, i folketingsårets femte mest læste debatindlæg på Altinget: miljø.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jarl Gorridsen (V)
Formand for Plan, Miljø og Klimaudvalget, Silkeborg Kommune

(Bragt første gang 6. april 2017)

Hver gang man læser et indlæg om vandforvaltning, kan man være sikker på, at visse fraktioner af foreninger med Ida Auken (R) i spidsen nedkalder alverdens ulykker over os alle sammen.

Såfremt nogen ønsker at mindske de vandgener, der plager mange danske borgere, så skal man straks høre om, hvorledes man er en del af en ”sort” konspiration, der er ligeglade med miljøet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Hensyn til miljøet
Men lad mig sige det med det samme. Vi har fattet det: ”Naturen i og omkring vandløb skal vi passe på”. Vi er bare en del politikere, der slås med nogle meget praktiske problemer herude i fædrelandet langs med åerne. Vi er en del politikere, der konkret skal forholde os til, at jorder, grunde, tekniske anlæg, veje, natur og rekreative områder er truet af vandmasserne. Disse udfordringer tager vi ansvarligt fat i, så vi får god balance i tingene. Hverken Ida Auken eller andre behøver at være bange. Vi ved godt, at der skal tages hensyn til vandplanter og vandmiljø. Lad mig give et praktisk eksempel.

Her i Midtjylland er vi faktisk fire kommuner, der skulder ved skulder har besluttet, at vi skal vedligeholde to gange årligt i stedet for én – og at vi skal have en mulighed for at vedligeholde vandløb tredje gang, såfremt vandet stadig giver store gener for os og vores borgere.

Sjovt nok er det ofte folk, der ikke selv er påvirket af situationen, der løfter pegefingeren og fortæller os, hvor galt det er, når vi gerne vil hjælpe vandet væk.

Jarl Gorridsen (V)
Formand for Plan, Miljø og Klimaudvalget, Silkeborg Kommune

Forslaget, vi sender ind, har stadig ”fredet” 50-60 procent af Gudenåens bredde til den helt naturlige fauna og flora. Vi gør det for at hjælpe borgere – ikke for at skade miljøet….og helt ærligt: Er det ikke bare rigtig fint, at mere end halvdelen af åen i praksis er totalt fredet. Vis mig et andet stykke natur, hvor der er 50 procent praktisk fredning. Det bliver svært.

Vis forståelse
Vi hører sjældent Ida Auken udtrykke nogen som helst sympati for de folk, hvis jord bliver oversvømmet. Vi hører intet fra stenbroen om værdier og natur, der ødelægges af vandets stilstand i vores vandløb. Vi har i bogstavelig forstand hundredevis af smukke gamle løvtræer med hundrede år på bagen, der nu går ud. I stedet har vi våde og mudrede områder, der i alt fald ikke giver mulighed for rekreative udfoldelser som f.eks. fiskeri eller vandring.

Sjovt nok er det ofte folk, der ikke selv er påvirket af situationen, der løfter pegefingeren og fortæller os, hvor galt det er, når vi gerne vil hjælpe vandet væk. Lad mig gentage: Vi vedligeholder vores natur absolut lempeligt med sans for balancen mellem praktiske løsninger og mangfoldig natur.

Som lokalpolitiker med konkrete problemer er jeg og mange andre utroligt ærgerlige over, at en storby-præget romantik præger natursynet og indstillingen til naturvedligehold. Jeg beder derfor Ida Auken og andre fæller om at gemme den fordømmende retorik væk og udvise en smule mere forståelse for de praktiske problemer, vi står overfor ”herude på landet”.

Lad nu en ny vandløbslov vise sit værd, og lad os så rette til, hvis det ikke virker. Lad os nu vise, at bortledning af vand og natur kan eksistere side om side. Vi efterspørger kun en smule forståelse i stedet for den konstante ”bål og brand”-retorik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00