Intet flertal for planlovsrevision

PLANLOV: Den konservative ordfører, der har ansvaret for planloven, slår fast, at De Konservative ikke er klar til at ændre planloven. Dermed undsiger han partiets erhvervsordfører.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Aviserne og de elektroniske medier har i de seneste dage bragt nyheden om, at der er et VKO-flertal for at lempe planlovens hindringer mod større butikker og flere storcentre.

Men De Konservative vil ikke ændre planloven. Det fastslår miljøordfører Per Ørum Jørgensen, der er medlem af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, hvor planloven blev behandlet før sidste ændring, og hvor den i givet fald igen skulle behandles, hvis den skal ændres.

"Det er kun halvandet år siden, at vi ændrede på planloven i forhold til butiksstørrelser. Det har de erhvervsdrivende nu indrettet sig efter. Det vil være at udvise mangel på respekt for dem allerede nu at ændre i reglerne," siger Per Ørum Jørgensen.

K: Skal ikke stå til evig tid
I weekenden sagde De Konservatives erhvervsordfører Mike Legarth ellers til Berlingske Tidende:

"Vi vil godt være med til at lempe på planloven, men hvis vi bare giver los, kan det blive en profitkamp mellem de enkelte kommuner om at tiltrække storcentre."

Fakta

Det blev ændret ved planloven i maj 2007 

De nye justeringer bygger på de anbefalinger, som et bredt sammensat detailhandelsudvalg kom med sidste sommer. Med loven forøges de maksimale butiksstørrelser med 500 m2, så dagligvarebutikker, som f.eks. Superbrugsen, Føtex og Superbest ikke må være større end 3.500 m2.

Butikker, der forhandler udvalgsvarer som tøj, sko, sportsudstyr, isenkram, bøger m.m. må ikke være større end 2.000 m2.

Som noget særligt får de største byer med mere end 40.000 indbyggere dog lov til et mindre antal nye store udvalgsvarebutikker på mere end 2.000 m2, det kan fx være et stort bolighus eller en forretning med sportsudstyr.


Kilde: Miljøministeriet

Til det siger Per Ørum Jørgensen.

"Planloven skal naturligvis ikke stå uændret til evig tid. Men lige nu er der ikke udsigt til, at vi mener, at den skal ændres. Før vi ændrede loven sidste gang, havde jo nedsat et tværfagligt detailhandels-udvalg, der kom med nogle gode, afbalancerede forslag i forhold til butiksstørrelser," siger Per Ørum Jørgensen.

Det er kun halvandet år siden, at vi ændrede på planloven i forhold til butiksstørrelser. Det har de erhvervsdrivende nu indrettet sig efter. Det vil være at udvise mangel på respekt for dem allerede nu at ændre i reglerne.

Per Ørum Jørgensen
Miljøordfører (K)

Dermed lægger han den ændring af planloven, som både Venstre og Dansk Folkeparti taler for, død.

Venstre: Planloven er forkert
I weekenden sagde Venstres erhvervsordfører:

"Det er forkert, at planloven har kvadratmetergrænser, som udelukker forbrugerne fra at handle i storcentre. På Christiansborg skal vi ikke være dommere over, om det gavner en bys udvikling, at der bliver bygget et storcenter," sagde Jacob Jensen til Berlingske.

I samme artikel sagde Dansk Folkepartis miljøordfører Jørn Dohrmann også, at de er parate til at ændre planloven for at sikre mulighederne for flere storcentre og pladskrævende butikker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mike Legarth

Stifter, ejer og administrerende direktør i Connection Finans
diplomuddannelse i bestyrelsesarbejde, (INSEAD 2011), diplomuddannelse i ledelse, strategi og innovation (INSEAD 2010), politiassistent (København 1988), sergent (Livgarden 1982), delingsfører UN-Cypern (1981)

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

Per Ørum Jørgensen

Byrådsmedlem (løsgænger), Herning Kommune, stifter og seniorrådgiver, Ørum Advice, forperson, Mental Talk, fhv. MF (K og KD)
HH (Herning Handelsskole 1988)

0:000:00