Debat

Vejen til bæredygtige fisk

DEBAT: Fiskemærket MSC er videnskabeligt baseret og garanterer forbrugerne, at fisken, de køber, stammer fra bæredygtigt fiskeri, skriver Ole Linnet Juul fra FødevareIndustrien.
Også fisk skal helst være bæredygtige. Et mærke kan hjælpe forbrugerne på vej.
Også fisk skal helst være bæredygtige. Et mærke kan hjælpe forbrugerne på vej.Foto: colourbox.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Linnet Juul,
branchedirektør i FødevareIndustrien, DI

I FødevareIndustrien og i Dansk Fisk er vi selvsagt optaget af debatten om havets fremtidige ressourcer, og vi påtager os gerne et ansvar for at sikre sunde, ernæringsrigtige og bæredygtige fiskearter.

Vi har nemlig en klar interesse i at sikre og udvide bestandene såvel på kort som på langt sigt, så der er stabile og rigelige forsyninger af friskfanget fisk til fiskeindustri og forbrugerne - også i fremtiden.

Ingen blinklyskampagner
På det seneste har bæredygtighedsdiskussionen atter været helt fremme i medierne. Men det er vigtigt at huske på, at fiskeriområdet er et kompliceret område, og at man skal passe på at tro, at bæredygtighed fremmes via forsimplede blinklyskampagner.

Det er vigtigt at huske på, at fiskeriområdet er et kompliceret område, og at man skal passe på at tro, at bæredygtighed fremmes via forsimplede blinklyskampagner.

Ole Linnet Juul
Branchedirektør i FødevareIndustrien (DI)

Vi går ind for en certificering, der sikrer sporbarhed og bestandsudvikling. I dag findes der en internationalt anerkendt mærkningsordning som Marine Steward Council (MSC).

Der er tale om en frivillig og uafhængig mærkningsordning for fiskeri, som i fællesskab blev stiftet af Unilever og Verdensnaturfonden for mere end ti år siden, og som baserer sig på FAO's code of conduct for responsible fisheries, og som regeringer rundt om på kloden i stigende grad bakker op om.

"Den blå fisk" garanterer bæredygtigt fiskeri
Det gode ved det blå og let genkendelige MSC mærke - i daglig tale "Den blå fisk" - er, at ordningen netop baserer sig på FAO's anbefalinger for bæredygtigt fiskeri, og dermed imødekommer mærkningen på videnskabelig vis netop de ønsker, som forbrugerne har i forhold til at sikre arternes overlevelse. Det sikrer, at forbrugerne kan se, at der er tale om bæredygtigt fiskeri af ikke-udrydningstruede fiskebestande.

Jeg håber på, at MSC-mærkningsordningen vil få yderligere international vind i sejlene i de kommende år. For jeg tror på, at der er store muligheder for, at danske virksomheder kan få en konkurrencemæssig fordel ved at blive førende i MSC-certificering.

Men skal bæredygtigheden sikres, er det afgørende sideløbende at fokusere på flere led i værdikæden fra hav til bord end "blot at arbejde for en mærkningsordning".

Selektive fangstmetoder er at foretrække
Derfor arbejder vi samtidig for, at der anvendes selektive fangstteknikker, som sikrer, at uønskede fangster bevares levedygtige i havet, og at man kan belønnes med større kvoter, når de dokumenterer bæredygtigt fiskeri.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Linnet Juul

Ledende Seniorchefkonsulent, International Markedsudvikling, DI
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00