Anmeldelse af 
Rasmus Nielsen

Folketingets valgbibel i forynget udgave

BOG: Håndbogen "Folketinget efter valget" er nu gratis og burde stå i ethvert klasselokale. Klassikeren fortsætter gode takter fra 2005.
Håndbogen "Folketinget efter valget" har i 2007-udgaven fået et yderligere design-løft og fås nu gratis.
Håndbogen "Folketinget efter valget" har i 2007-udgaven fået et yderligere design-løft og fås nu gratis.Foto: Altinget.dk
Rasmus Nielsen

Folketingets formand Thor Pedersen (V) skriver dækkende i sit forord om håndbogen Folketinget efter valget 13. november 2007, der netop er udkommet, at den "på en og samme tid skriver sig ind i traditionen og peger fremad".

Allerede i 2005 præsterede Folketinget en tiltrængt modernisering af klassikeren, der bør stå først fremme på enhver samfundsfagslærers reol. For enhver embedsmand og kommunikationsrådgiver har den vel? Håndbogen er biblen for ateister og andre demokrati-elskere.

Først og fremmest er håndbogen en biografisk oversigt over de 179 valgte folketingsmedlemmer. Hver har en side, og på samme tid er der ens struktur - "Parlamentarisk karrriere", "Uddannelse og erhverv", "Tillidshverv" og "Publikationer og andet". Nogle - gerne de unge eller knapt så fremtrædende? - fylder deres side til sidste anslag, mens mere sikre navne overlegent vælger at lade noget plads stå.

Biografierne opdateres naturligvis løbende på internet (ft.dk), men det har en særlig værdi at få dem på tryk. Og dér bliver de stående, som de blev skrevet lige efter valget - også for eftertiden, når nettets versioner er blevet ændret. Mærkeligt, men sandt: Det er stadig lettere lige at tage bogen ned fra hylden end at slå op på nettet. Og stadig lettere at læse.

<img align="left" src="@nyimg=3070@" />

Fakta

Indholdsændringer fra 2005- til 2007-udgaven:

Biografier og lister over medlemmer, der er indtrådt mellem valgene (dækker også 2001-2005, som ikke var med i 2005-udgaven).

Lister over stedfortrædere (dækker også 2001-2005, som ikke var med i 2005-udgaven).

Biografi over ministre, der ikke var medlem af Folketinget.

Listen over Folketingets formænd siden 1933.

Desuden er - som noget helt nyt - medtaget aldersordenlisten (medlemmerne ordnet efter deres alder som medlemmer).


Kilde: Folketingets Bibliotek

Pikant sukkerknald
Det er de personlige oplysninger, formatet nu heldigvis levner plads til, der er læserens sukkerknald. Hér opdager man, at mennesker er forskellige - i livstilrettelæggelse og i måden, de gerne vil fremstå på.

24-årige Mia Falkenberg (DF) anfører ikke, som i 2005-udgaven, at hun har diplom i førstehjælp, udvidet kursus. På modsatte side anfører hendes partifælle Søren Espersen til gengæld, at hans børnebørn hedder Daniel og Mai.

Lone Dybkjær (R) finder det fortsat ikke relevant at kreditere, at hun i 1994 blev gift med den daværende statsminister, mens man hos Gitte Lillelund Bech (V) får den pikante oplysning, at hun er samlevende med departementschef i Klima- og Energiministeriet Thomas Egebo.


Altinget.dks kommunikationspris Ting-Prisen fremhæves af modtagerne Pia Kjærsgaard (DF) og Lene Espersen (K), mens Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) ikke finder det relevant.

Samme fotograf har taget portrætterne, og det medvirker til et ensartet, grafisk afklaret udtryk, men den sort-hvide gengivelse tager noget af det personlige særpræg, en farvegengivelse ville kunne levere.

Og med den nye udgave fuldender man det appetitlige, grafiske udtryk ved fuldt ud at implementere Folketingets visuelle udtryk på papir. Kvaliteten træder frem både i de knivskarpe, stemningsmættede fotos og i den overlegne grafiske fremstilling af diverse medlems-statistik sidst i bogen. Kurven for gennemsnitsalderen falder støt, mens kvindernes andel af taburetterne stiger.

<img align="left" src="@nyimg=3071@" />
Bestil gratis
Håndbogen er designet af Folketingets hus-grafiker, Bysted A/S, og redigeret af Laura Clemmensen og Ulla Møller fra Folketingets Bibliotek. Den udkommer i et oplag på 2.000 og gives - som noget nyt - gratis væk til interesserede, der henvender sig til Folketinget. Se så at få ringet (tlf. 33 37 55 00). En relevant og flot gestus over for folkestyrets brugere, ja ejere.

Kun halvdelen af oplaget i 2005 på 3.000 er blevet anvendt, så man har valgt på samme tid at begrænse oplaget og være mere rundhåndet med uddelingen. I første omgang er værket omdelt til medlemmer, ansatte og ministerier.

Folketinget er ikke just kendt for sin hurtighed. Daværende folketingsformand Erling Olsen (S) sagde engang, at Folketinget var den første institution, der tænkte på at gå på nettet og den sidste, der kom det... 

Huset skal da også leve op til store krav om præcision. Alene korrektur er et kapitel for sig i grundighed/sirlighed. I gamle dage kom håndbogen længe efter valget. men i de senere år er det lykkedes at speede processen op til glæde for brugerne: Efter 2001-valget kom bogen på gaden et halvt år efter, i 2005 fire en halv måned efter, og i år er det altså lykkedes Folketinget at barsle efter knapt fire måneder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thor Pedersen

Fhv. formand (V), Folketinget, fhv. minister & MF, fhv. statsrevisor, fhv. borgmester, Helsinge Kommune, fhv. adm. direktør, JRS
cand.polit. (Københavns Uni. 1978)

Erling Olsen

Fhv. formand (S), Folketinget, fhv. minister, fhv. MF
dr.polit.

0:000:00