Kalundborg får teknologicenter for bioraffinering

KORT NYT: I tilknytning et kommende 2. generations bioethanolanlæg i Kalundborg, kommer nu et regionalt teknologicenter for bæredygtig bioraffinering.
Kasper Frandsen
Det nye teknologicenter er kommet i stand efter et samarbejde mellem Kalundborgs EU-kontor i Bruxelles og DONG Energy. Initiativet støttes gennem det regionale Mål2 program og nationale udviklingsmidler.

Centret skal først og fremmest organisere nye partnerskaber omkring udvikling af 2. generations bioraffinerings teknologier baseret på udnyttelse af affald til bioethanol, biobrændstoffer som erstatning for kul, og forædling af affald til dyrefoder med videre.

Med etableringen af et regionalt teknologicenter håber Kalundborg Kommune på sigt, at der opbygges en dansk erhvervsspecialisering inden for bioraffinering. Der vil med projektet blive etableret et sekretariat for bioraffineringscentret, og det forventes, at CBD om to år vil være en selvejende institution med egen professionel bestyrelse.

Efter ansøgninger fra Kalundborgs EU kontor har Region Sjællands Vækstforum netop givet tilsagn om to millioner kroner til projektet, og de resterende 2 mio. kr. kommer i støtte fra Erhvervs- og Økonomiministeriet.

Bioethanol-anlægget i Kalundborg ventes færdigt i efteråret 2009, og vil alene benytter restprodukter og affald - primært halm. Ved at udnytte affaldskæden yderligere kan der opnås ekstra genanvendelse af restprodukter fra bioethanol produktionen således, at anlægget i Kalundborg når op på en 100 % genanvendelse.

 

Dokumentation

Kriteriet i EU, for at noget kan kaldes for vedvarende energi, er, at det er 35 % CO2 besparende.

1. Generations bioethanol (korn og foder produkter) er at regne med ca. 40 % CO2 besparende.

2. Generations IBUS anlæg (Integrated Biomass Utilisation System), som det DONGs datterselskab Inbicon lader opføre i Kalundborg, vil have en CO2 reduktion på helt op til 140 % pga. en optimal genanvendelse af afledte restprodukter eller affald.


0:000:00