I Thisted skal klimavenlighed betale sig

KLIMA: Byrådet i Thisted vedtog sidste uge en handlingsplan for klimapolitikken i kommunen, som bringer den endnu et skridt nærmere uafhængighed af fossile brændsler. Argumentet er ikke CO2-idealisme, men økonomisk kalkule.
Foto: www.colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Man kan svinge sig op til de høje toner om idealisme, når man taler om klimaet, men bevægelsen ned til baglommen er den vigtigste, når det kommer til ændring af adfærd. Selvfølgelig er det en god idé med vedvarende energi, men ikke kun for klimaets skyld. Også fordi det er billigere.

Erik Hove Olesen (S)
Borgmester, Thisted Kommune
Fakta

I 2007 fik kommunen den internationalt anerkendte europæiske Solarpris for kommunens indsats på miljø- og energiområdet.

Thisted Kommune er arealmæssigt en af Danmarks største. Der bor cirka 46.000 indbyggere i kommunen.


Kilde: Thisted Kommune

"Det skal kunne betale sig." Den vending høres ofte i Thisted Kommune. Også når det kommer til klimaspørgsmål og CO2-reduktion. Over 100 procent af strømforbruget og over 80 procent af varmeforbruget produceres i dag uden brug af fossile brændsler. Og motivationen er mestendels økonomisk.

Danmarks førende klimakommune kalder thyboerne sig, men det er ikke kommunens egen fortjeneste, og det er slet ikke noget nyt, fastholder borgmester Erik Hove Olesen (S).

"Ildsjæle er siden 80'erne gået foran med husstandsvindmøller og vindmøllelaug. Samtidig har vi haft fremsynede ildsjæle i egnens energiselskaber, der har haft gode idéer. Så det er ikke Thisted Kommunes idé, men vi har derimod forsøgt at følge den udvikling, der kommer nedefra og forsøgt ikke at gå i vejen ved at indrette planlægningen derefter," siger han.

0:000:00