Debat

Naturligt og sundt, syntetisk og skadeligt. Eller hvad..?

DEBAT: Forbrugerne ved ikke, hvad de skal gøre for at undgå allergi og eksem. Politikerne skal sætte krav til dokumentation, mener Astma-Allergi Forbundet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Thorkil Kjær
Direktør i Astma-Allergi Forbundet

Siden Rachel Carson i 1960erne udkom med bogen "Silent spring" og beskrev pesticidernes ødelæggelse af naturen, har vi hørt om hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer. Fint, for der er al mulig grund til at passe på miljøet og naturen.

Hos Astma-Allergi Forbundet oplever vi dog, at debatten om konkrete stoffer har givet en generel skræk for kemiske stoffer, for det syntetisk fremstillede. Og et ønske om at vende tilbage til det naturlige - ud fra en ide om, at det må være sundest i forhold til allergi.

Et godt eksempel er kosmetik og plejeprodukter. Her er der et voksende marked inden for kosmetik, hvor produkterne markedsføres som 'økologiske' eller 'naturlige'.

Men lige som de syntetiske produkter kan have negative effekter - så kan de naturlige også. F. eks. er et parfumestof lige så allergifremkaldende, hvis det er naturligt, som hvis det er syntetisk. Ja, faktisk er nogle af de mest allergifremkaldende parfumestoffer naturlige.

Fakta

BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Masser af misinformation 
Desværre viste en undersøgelse, som Astma-Allergi Forbundet foretog blandt 700 familier, at 77 procent køber økologiske og naturlige produkter for at undgå eksem, allergi og hudirritation. Hele 64 % mener, at økologiske produkter er det bedste valg for at forebygge allergi.

En hurtig søgning på nettet viser, at der findes masser af misinformation om, hvordan de naturlige valg er de sundeste i forhold til allergi. Samtidig er vejledningen i butikkerne mere en tilfældig og med lige så meget misinformation. Det kom frem, da Forbundets toksikolog var på tur rundt i en række butikker som almindelig forbruger.

Men når det kommer til allergi, er det vigtigt at pointere, at:

  • Økologi giver ikke garanti mod allergi.

  • Der er behov for mere viden og dokumentation om økologiske ingredienser.

Så hvis misinformationen skal ændres, skal både forbrugere, producenter og politikerne sætte krav til dokumentation og undersøgelser. For der er masser af andre grunde til at købe økologisk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00