Landbruget slipper billigere

SKATTEUDSPIL: Dansk Landbrug er tilfredse med, at regeringen dropper metan-afgiften og udskyder afgifter på kvælstof og pesticider til Grøn Vækst. Økologisk Råd mener, at landbruget slipper for billigt.
Anders Jerking

Regeringen har valgt at friholde landbruget fuldstændig. Det er forkert, for landbruget bidrager med 16-17 procent af drivhusgasudslippet.

Christian Ege
Formand, Det Økologiske Råd
Der var lettelse på Axelborg, da regeringen i går, tirsdag, offentliggjorde sit skatteudspil. Forslaget rammer landbruget langt mindre hårdt end det udkast, skattekommissionen præsenterede i begyndelsen af februar.

"Vi er knapt så stærkt utilfredse i dag. Vi er tilfredse med, at prutafgiften er taget af bordet, og at kvælstofafgiften foreløbig er udskudt til Grøn Vækst," siger præsident i Dansk Landbrug, Peter Gæmelke, der kalder udspillet godt og afbalanceret.

Udskudt til Grøn Vækst 
Skattekommissionen foreslog en afgift på metan - populært sagt en afgift på koprutter - der skulle give 550 millioner kroner i statskassen om året. Det forslag er efter hård kritik taget helt af bordet. Kommissionen foreslog desuden at indføre en afgift på kvælstof på 4 kroner pr. kilo. Det skulle give 1,2 milliarder i statskassen, og reducere udvaskningen af kvælstof med 30 millioner kilo.

Det forslag er nu sammen med et forslag om afgift på pesticider udskudt til Grøn Vækst-udspillet.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00