Koch: Landbruget er før sluppet for billigt

SKAT: Dansk Landbrug raser over Skattekommissionens udspil, men det er der ingen grund til. Udspillet er fair, mener Carsten Koch, der forklarer, at højere grønne afgifter vil forringe konkurrenceevnen.
Foto: Hasse Ferrold
Anders Jerking
Skattekommissions udspil blev mødt med hovedrysten og skuffelse i Dansk Landbrug, der mener, at nye afgifter ensidigt rammer landbruget og helt truer med at ødelægge erhvervet.

Det billede kan Skattekommissionens formand, Carsten Koch, ikke genkende.

"Nej, det er ikke min opfattelse, men det er klart, at landbruget vil føle, at de også er blevet ramt, men vi hylder princippet om, at forureneren skal betale. Man påfører andre dele af samfundet en miljøbelastning, og det skal man betale for. Jeg synes, at vi har været fair over for de forskellige erhverv, herunder også landbruget," siger Carsten Koch.

Så du mener, at landbruget har været vant til at betale for lidt for deres forurening?

"Ja."

Jeg synes, at vi har været fair over for de forskellige erhverv, herunder også landbruget.

Carsten Koch
Formand, Skattekommissionen

Vil mindske forskel 
Han forklarer, at Skattekommissionens ledende princip har været, at den samme mængde forurening eller naturbelastning skal udløse den samme afgift. Derfor har kommissionen særligt set på områder, hvor afgifterne har været forskellige fra sektor til sektor.

"Det er velkendt, at flere af de eksisterende energiafgifter i høj grad betales af husholdningerne, mens virksomhederne er fritaget. Nu vil vi prøve at indsnævre den forskel, så erhvervene skal betale lidt mere. Det giver mest effektivitet," siger han.

Det Økologiske Råd og den grønne tænketank Concito mente, at Skattekommissionen burde havde skruet endnu højere op for de grønne afgifter end de 8 milliarder, der foreslås. Men det er ikke muligt, forklarer Carsten Koch.

"Vi har overvejet at skrue op, men der er for det første et væsentligt hensyn til fordelingen, hvor det jo er husholdningerne, der kommer til at betale mest. For det andet hensynet til Danmarks konkurrenceevne og for det tredje grænsehandlen. Det har gjort, at vi efter en grundig gennemgang er kommet til det, vi er. Der er jo ikke meget perspektiv i at tvinge danske virksomheder ud af Danmark, så de flytter til et andet land og foretager den samme forurening der. Det vil være perspektivløst, og derfor er vi endt på den afvejning, som vi har foretaget," siger han.

Nej til højere benzinafgift 
De grønne organisationer foreslår også at hæve benzinafgiften med mellem 50 øre og en krone. Det vil have en stor miljøeffekt, påpeger de. Men den går ikke, mener Koch.

"Det har vi drøftet rigtig meget, og der er grænsehandelsproblematikken helt afgørende. Vi kan ikke forsvare at sætte benzinafgiften yderligere op, for det vil ende i grænsehandel, hvor folk bruger benzin på at køre til udlandet for at tanke op. Det har vi set før. Derfor er der en hårfin balance, man må respektere," siger han.

Så langt vi kunne 
Skattekommissionens formand er godt klar over, at nogle havde ønsket større hensyn til miljøet og klimaet.

"Mange vil sige, at det ikke er ambitiøst nok, men vi skal heller ikke ødelægge erhvervsgrundlaget for virksomhederne. Vi skal ikke forcere en udvikling, som vi ville fortryde senere. Vi er nået så langt, som vi kunne."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Koch

Fhv. sundheds- og skatteminister og MF (S), formand for Cervello A/S, ØUCapital, Nærheden P/S, FredericiaC P/S , Byggeselskabet Danmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00