Fordobling af økologien med Grøn Vækst

ØKOLOGI: Økologisk Landsforening glæder sig over regeringens fokus på økologien i Grøn Vækst - men der er stadig lang vej igen, lyder det.
Foto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Ida Skytte

Regeringen vil fordoble det økologiske areal frem til 2020, hedder det i udspillet til Grøn Vækst, som blev præsenteret torsdag.

"Det vigtige for mig er at sikre en fortsat fremgang i det økologiske areal. Derfor sætter vi de økonomiske rammer af til at kunne give omlægningsstøtte med videre til en fordobling af arealet. Det er et kraftigt signal til landmændene om, at vi gerne ser, at der kommer flere økologer," sagde fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) efter pressemødet.

"Derudover satser vi på forskning i det økologiske felt. Og endelig vil der også være midler til afsætningsfremme af økologiske produkter."

Økologi er et lyspunkt i Grøn Vækst
Regeringens fokus på økologi i udspillet glæder Økologisk Landsforening.

"Jeg har aldrig før set så stor politisk opbakning til økologi," siger direktør Paul Holmbeck.

"Samlet set er økologien et lyspunkt i Grøn Vækst. Vi havde ikke turde tro på et fast mål - og selv om handling er vigtigere end målsætninger, er det positivt, at der er kommet et mål om fordobling af økologiske arealer."

Han understreger dog, at dette blot er et de første skridt på vejen, og at der mangler handling.

"Man er ikke kommet helt i mål med at skabe grøn vækst, og det lever ikke op til tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens ambitioner."

Et af kritikpunkterne går på, at de økologiske arealer medtages i nye beregninger af pesticidforbruget, uden at det samlede mål for reduktioner strammes.

Krise kan spolere økologimål
Peter Gæmelke, præsident i Landbrugsraadet, peger på, at landbruget selv har meldt ud, at en fordobling er realistisk. Men den økonomiske krise risikerer at forhindre målsætningen.

"En fordobling er stadig realistisk, men det kan godt være, at den rykker længere væk på grund af krisen, fordi salget af specialprodukter falder."

"Den eneste løsning er, at forbrugerne køber mere økologisk. Og det kræver mere markedsføring og salg," siger Gæmelke, der overordnet kalder udspillet for "vissengrønt".

Hans bekymring er blandt andet, at planen vil ende med eksport af arbejdspladser i stedet for mere eksport af fødevarer. Og at der er for lidt fokus på, hvordan det bliver en bedre forretning at være landmand.

Her peger han blandt andet på forslagene om generel kvælstofregulering og pesticidafgifter. Han kvitterer til gengæld for udsigten til lavere jordskatter.

 

Dokumentation
Økologisk Landsforenings yderligere forslag til økologi-indsats i Grøn Vækst
Økologisk Landsforening har undervejs forslået, at regeringen igangsætter følgende yderligere økologiske initiativer i Grøn Vækst:

* En strategi for samarbejde med kommunerne om målrettet udnyttelse af økologisk jordbrug i beskyttelse af vandindvindings- og naturområder.
* Et økologisk udviklingsinitiativ, der vil styrke produktionsøkonomien i økologisk landbrug og gøre økologi til en endnu stærkere drivkraft for klima- og miljøinnovation i hele fødevaresektoren.
* Landsdækkende mål og handling for økologisk mad i offentlige institutioner, meget på linje med Danmarks "Green Cities", de tidligere dogmekommuner, der har et mål om 75% økologi i 2012.
*En styrket økologiforskning, hvor Danmark p.t. er frontløber.
* Lovgivning og lånegarantier, som fremmer etablering af nye økologiske landbrug.
* Omlægning af alle statslige- og kommunale ejede landbrugsjord.
* Styrkelse af økologi i landbrugs- og fødevarehåndværks-uddannelser. Sektoren mangler nye landmænd, slagtere, bagere og mejerister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Peter Gæmelke

Bestyrelsesformand, Velliv Foreningen og Løvenholmfonden
executive board programme (Insead 2011), merkonom i regnskab (1991), landbruger (1977)

Paul Holmbeck

Direktør, Holmbeck EcoConsult, fhv. direktør, Økologisk Landsforening
Statskundskab og økonomi (Duke Uni., North Carolina. 1983)

0:000:00