Debat

Giv forbrugeren hurtigere hjælp i kemi-junglen

DEBAT: Politikerne har et stort ansvar for at reagere på ny viden om kemi og kosmetik, skriver Astma-Allergi Forbundets direktør.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Thorkil Kjær
Direktør i Astma-Allergi Forbundet

Teknologiske fremskridt er ofte godt, også på kemisiden. Desværre har disse 'gode ting', der giver os en lettere og mere behagelig hverdag, også en bagside.

Den udfordring har Astma-Allergi Forbundet kæmpet med i mange år, og på rigtig mange områder er der kommet fornuftige og nødvendige reguleringer, ikke mindst i form af kosmetikbekendtgørelsen.

Det er derfor supervigtigt, at forbrugerne er på vagt, og at der kan reageres hurtigt, når vi får ny viden. Det opfatter vi i Astma-Allergi Forbundet som en af vores fornemste opgaver, og vi arbejder i den sammenhæng sammen med Videncenter for Allergi, Gentofte.

Forsigtighed ikke nok 
Imidlertid er der også huller i vores omgang med moderne forbrugerprodukter og tilhørende kemi, som ikke er reguleret godt nok. Ofte vil det være sådan, at nye vaner og nye mønstre giver nye udfordringer.

Når det kommer til tatoveringer, er der et stort hul i lovgivningen. Tatoveringer hører hverken under Kosmetikbekendtgørelsen, lægemiddelloven eller lign. Det betyder paradoksalt nok, at de farvestoffer, der anvendes i kosmetik, og som bliver smurt uden på huden, er bedre reguleret end de farvestoffer, der ved tatovering kommer ind under huden.

Thorkil Kjær
Astma-Allergi Forbundet

Desværre går udviklingen så hurtigt, at forsigtighedsprincip og andre gode hensigter ikke altid kan følge med.

Et godt eksempel er tatoveringer. Igennem de seneste år er det blevet trendy både for mænd og kvinder i næsten alle aldre og på tværs af sociale klasser at smykke sig med tatoveringer.

Men vi kan nu se, at det også giver et markant større antal danskere, der udvikler allergi over for nogle af de farver, der bliver brugt i tatoveringer.

For når det kommer til tatoveringer, er der et stort hul i lovgivningen. Tatoveringer hører hverken under kosmetikbekendtgørelsen, lægemiddelloven eller lign. Det betyder paradoksalt nok, at de farvestoffer, der anvendes i kosmetik, og som bliver smurt uden på huden, er bedre reguleret end de farvestoffer, der ved tatovering kommer ind under huden.

Allergi over for tatoveringer kan være svært at komme til livs, og der er tilfælde, hvor det har været nødvendigt at fjerne tatoveringen fuldstændigt for at komme allergien til livs.

Det er naturligvis helt galt og helt uacceptabelt. Vi må have viden og kontrol også på dette område, hvis ikke vi vil se, at mange flere mennesker skal blive syge.

Politisk bevågenhed 
I et moderne samfund, der hurtigt udvikler nye vaner og metoder, er det vigtigt, at vi har et godt og velfungerende advarselssystem, så vi hurtigt får øje på de uheldige sider. Derfor er det godt med et Videncenter for Allergi, som kan opfange systemerne, og det er selvfølgelig også helt nødvendigt, at en organisation som Astma-Allergi Forbundet formidler denne viden ud til forbrugerne og eventuelt også går i dialog med producenterne.

Helt afgørende er det også, at der er politisk bevågenhed for at regulere, både på nationalt og på EU-niveau. Politikerne kan derfor se hen til et endnu større ansvar for, at lovgivningen følger med udviklingen på kemiområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00