Landbruget uenig med Klimakommissionen

KLIMAKOMMISSION: Drivhusgasserne fra landbruget skal reduceres betydeligt, skriver Klimakommissionen. Landbrug & Fødevarer er enig i, at det bliver nødvendigt, men mindre enige i, hvordan det skal gøres.

Vi vil ikke afvise, at man kunne indarbejde CO2-krav fremadrettet, men det er fuldstændig håbløst at forestille sig, at yngste miljøkonsulent ude i en kommune skal sidde og vurdere noget så komplekst som CO2. Det vil vi advare kraftigt imod.

Claus Søgaard-Richter
Direktør i Landbrug & Fødevarer
Fakta

Det skriver Klimakommissionen om landbruget og drivhusgasser:

Landbruget er i dag den næststørste udleder af drivhusgasser efter udledningerne fra anvendelsen af fossile brændstoffer. Derfor er det afgørende at fokusere på en udvikling i landbruget, der i betydelig grad kan begrænse udledningerne fra selve produktionen.

Hvis Danmark omlægger 100 procent til vedvarende energi, vil det "kun" reducere udslippet af drivhusgasser med ca. 75 procent i 2050. Reduktioner i drivhusgasudslip fra andet end energiforbrug er derfor nødvendige, hvis Danmark skal efterleve EU's målsætning om at begrænse klimabelastende emissioner med 80-95 procent.

Klimakommissionens 4 anbefalinger til landbruget:

37. anbefaling
At der iværksættes en nærmere analyse af, om
emissionerne af drivhusgasser uden for energisektoren
kan prissættes i større omfang end det sker i dag. Det kan fx ske ved inddragelse under et kvotesystem eller pålægning af afgifter.

38. anbefaling
At reduktion af drivhusgasemissioner fra stald- og
husdyrgødningssystemer inddrages som en specifik
målsætning ved miljøgodkendelse i forbindelse
med udvidelse og ombygning af husdyrbedrifter.

39. anbefaling
At der iværksættes virkemidler der sikrer, at emissioner
fra dyrkning og dræning af lavbundsjorder
ophører - fx ved en afgift der modsvarer de tilhørende
drivhusgasudledninger.

40. anbefaling
At den landbrugsrelaterede forskning og udvikling
bør omfatte metoder og teknologier til nedbringelse
af lattergasemissioner fra gødningsanvendelse
og metanemissioner fra husdyr


Kilde: Klimakommissionen

Landbrugets drivhusgasser skal nedbringes, fastslår Klimakommissionen i dens netop offentliggjorte rapport. Men hvordan skal det gøres? Landbrug & Fødevarer er enig i målet, men ikke i midlerne.

Kommissionen opstiller fire anbefalinger, der vedrører nedbringelse af drivhusgasser i blandt andet landbruget. Den foreslår for eksempel, at man iværksætter en nærmere undersøgelse af, om emissionerne af drivhusgasser uden for energisektoren kan prissættes ved inddragelse i et kvotesystem eller ved pålægning af afgifter.

Svært at måle emissioner fra landbrug
Anbefalingen er udtryk for, at Klimakommissionen har bestået af et flertal af økonomer, siger Jørgen Henningsen, medlem af Klimakommissionen. 
Han erkender, at det er vanskeligt at måle methan og lattergas fra for eksempel en ko, og Klimakommissionen har derfor ikke taget stilling til, om det er rigtigt at afgiftsbelægge området. Men den afviser det heller ikke.

"Fordi det er vanskeligt at måle emissionerne fra landbruget tilstrækkeligt præcist til, at de kan reguleres med økonomiske styringsmidler, har Kommisionen på det område været forsigtig. Der står i virkeligheden i den anbefaling, at Kommissionen måske ikke er så sikker på, at de økonomiske styringsmidler indenfor energisektoren har samme berettigelse som på området udenfor. Så man siger indpakket i pæn emballage, at der kan være grund til at undersøge om den samme form for styringsmidler også vil kunne bruges på landbrugets emissioner," siger Jørgen Henningsen.

0:000:00