Debat

Lad kommunerne tage skraldet

DEBAT: Et velfungerende affaldsforbrændings-system skal ikke ofres på ideologiens alter, mener RenoSam, der fastholder, at kommunerne også fremover bør have ansvar for forbrænding af affald.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jacob H. Simonsen
Direktør, RenoSam

Forbrænding af affald er sat til debat. En tværministeriel arbejdsgruppe har i liberaliseringens hellige navn foreslået, at kommunerne skal forpligtes til at udbyde opgaven. Arbejdsgruppen vil dermed ofre et effektivt og velfungerende system på ideologiens alter.

RenoSam mener, at kommunerne fortsat skal have pligt til at tage sig af borgernes affald. Og ret til at beslutte, hvordan det skal gøres.

Når Folketinget pålægger kommunerne ansvaret for en opgave, har det været god latin, at kommunerne selv kan beslutte den metode, der sikrer, at opgaven løses bedst lokalt. Koblingen mellem kommunernes forsyningspligt og deres anvisningsret har i årtier sikret, at Danmark har været et foregangsland på affaldsområdet.

Ret og pligt har gået hånd i hånd. Det er fornuftigt. Kommunerne skal også fremover selv have lov til at løse den opgave, de står på mål for.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Markedet gør det ikke alene 
Kommunerne er ikke bange for at bruge markedet. Og de gør det, der hvor det giver mening. Indsamlingen af fru Hansens affald foretages de fleste steder af private vognmænd. Fordi der er et marked for den slags ydelser, som kommunerne benytter sig af til stor fordel for borgerne. Men det er i sidste ende kommunen, som har pligten til at sørge for, at affaldssækken hentes en gang om ugen og beslutter, hvem som skal gøre det.

Hvis markedet ikke leverer de rigtige ydelser eller priser, har kommunen mulighed for selv at køre ud og hente fru Hansens affald. Det er det springende punkt. Pligten til at løse opgaven skal spejles i retten til at handle selv.

Hvis det nogle steder er muligt at udlicitere forbrændingen af affald, skal kommunerne have mulighed for at gøre det. Og det vil kommunerne gøre i det omfang, det er til fordel for borgerne.

Systemerne skal hænge sammen. Det er fornuftigt, at de, der har ansvaret for indsamlingen, også har ansvaret for behandlingen. Ansvaret skal være klart placeret og klart defineret.

Enten-eller 
Enten fastholder man, at kommunerne har det fulde ansvar og giver dem mulighed for at løse opgaven. Eller også skal man tone rent flag, fjerne ansvaret og opgaven fra kommunerne og privatisere affaldsbehandlingen.

RenoSam vil bestemt ikke anbefale det sidste. Vi skal kun have en skraldebil ned ad villavejen og ikke 15 forskellige skraldebiler på 15 forskellige tidspunkter.

RenoSam mener, at kommunerne fortsat skal have ansvaret for såvel indsamling som behandling af fru Hansens affald. Samtidig skal kommunerne kunne anvende alle instrumenter til at løse denne opgave. De kommuner, der ønsker at udbyde affaldsbehandlingen, fordi de mener, de kan få de bedste priser på markedet, skal kunne gøre det. De kommuner, der ønsker at bygge og drive egne anlæg til at behandle deres eget affald, skal kunne gøre det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Hartvig Simonsen

Direktør, Amager Ressourcecenter, vicepræsident, Cewep, næstfordmand C4
cand.merc.jur. (CBS. 2003), master of coroporate communication (AAU 2010)

0:000:00