Ellemann lancerer kampagne mod trafikstøj

TRAFIKSTØJ: Miljøministeriet, Socialministeriet og Landsbyggefonden er gået sammen om kampagnen "Rolig Bolig", der skal informere almene boligselskaber om, hvordan de kan reducere støjbelastningen fra trafikstøj. Boligforeningen Lejerbo tager godt imod kampagnen.
Anne Burlund

Det er et vigtigt tiltag, da støj er en væsentlig gene, der ødelægger mange af vores beboeres livskvalitet. Jeg synes, at det er godt med en kampagne, der samler informationer og giver et bredt erfaringsgrundlag i stedet for, at alle skal starte fra bunden.

Palle Adamsen
Direktør i Boligforeningen Lejerbo og formand for Boligselskabernes Landsforening
Fakta

Trafikstøj og almene boliger

  • Der er ca. 550.000 almene boliger i Danmark.

  • Der bor ca. en million lejere i de almene boliger i Danmark.

  • Næsten hver fjerde bolig i Danmark er belastet med vejstøj over grænseværdien svarende til 786.000 boliger.

  • Når støjen i boligen ligger over grænseværdien på 58 dB, giver det risiko for stress, forhøjet blodtryk, hjertesygdomme, søvnbesvær og dårligere indlæringsevne hos børn.

  • Blandt løsningerne mod vejstøj er bl.a. støjisolerende vinduer i lejligheden, facadeisolering, glasindækning af altaner, støjdæmpende asfalt og støjskærme eller -volde ud mod vejen.


Kilde: Miljøministeriet
Hvert år dør flere hundrede danskere for tidligt af hjertesygdomme og blodpropper som følge af trafikstøj. Næsten hver fjerde bolig i Danmark - herunder mange almene boliger - er hver dag belastet af trafikstøj, der ligger over den tilladte grænseværdi på 58 dB. Det problem vil miljøminister Karen Ellemann (V) nu sætte fokus på med den nye informationskampagne "Rolig Bolig".

Kampagnen er et samarbejde mellem Miljøministeriet, Socialministeriet og Landsbyggefonden, og formålet er at sætte fokus på, hvordan de almene boligselskaber kan tænke støjreduktion ind, når mange tusinde almene boliger de kommende år alligevel skal renoveres.

"Støj er et problem, som vi skal tage alvorligt, og som alle skal være med til at løse. Mange boligorganisationer skal renovere inden for de kommende år, og her er det helt oplagt at overveje muligheden for lydtætte vinduer, støjskærme og stille gårdmiljøer," skriver miljøminister Karen Ellemann i en pressemeddelelse.

Trafikstøj koster to mia. kr.
I sidste uge konkluderede De Miljøøkonomiske Vismænd i den årlige rapport, at trafikstøj årligt koster samfundet over to milliarder kroner i gene- og helbredsomkostninger. Vismændene anbefalede blandt andet, at trafikstøjen i de mange udsatte boliger kan reduceres ved at lydisolere vinduer og gavle og opsætte støjskærme og støjsvag asfalt. Og det et netop disse anbefalinger, den nye kampagne vil opfordre boligselskaberne til at indtænke i kommende renoveringsprojekter.

0:000:00