Afgørelsens time for klage-krig om husdyrlov

MILJØGODKENDELSER: Miljøklagenævnet vil i løbet af marts afgøre 20 principielle sager om miljøgodkendelser til landbrug. Afgørelserne vil vise, om de grønne organisationer får ret i deres mange klager.
Foto: colourbox
Anders Jerking

De to afgørelser sender det signal, at hensynet til natur og miljø vejer mindst lige så tungt som hensynet til landmandens ønsker om at udvide.

Allan Andersen
Danmarks Naturfredningsforening
Mere end 200 klagesager har hobet sig op i Miljøklagenævnet, siden den nye husdyrlov trådte i kraft i januar 2007, men i løbet af marts vil nævnet offentliggøre 20 principielle afgørelser. De vil udstikke rammerne for fremtidens miljøgodkendelser til udvidelser af husdyrbrug. Både de grønne organisationer, landbruget og miljøministeren ser frem til afgørelserne.

Det Økologiske Råd har klaget til Miljøklagenævnet over omkring 140 kommunale afgørelser. Indtil videre er kun én af sagerne afgjort. Landbrugsmedarbejder Hans Nielsen fra Det Økologiske Råd mener, at de 20 afgørelser vil få stor betydning.

"Det vil betyde, at både landmænd, kommuner og os mere præcist får at vide, hvad loven går ud på. Det er der jo stor usikkerhed om i dag, og det kan man se af kommunernes afgørelser, der er vidt forskellige fra kommune til kommune. Med afgørelserne vil kommuner og landmænd få lettere ved at håndtere sagerne, sagsbehandlingen kan gå hurtigere, og der vil ikke være så mange klager," siger han.

Det Økologiske Råd håber blandt andet, at afgørelserne vil kaste lys over, hvad man forstår ved bedst tilgængelig teknik. Afgørelserne vil også vise, om det er berettiget, at de grønne organisationer har klaget over så mange afgørelser.

0:000:00