Debat

Alternativet: Naturen er i krise, og vi skal i arbejdstøjet nu

Vi ønsker at reducere og udfase brugen af sprøjtegifte og gødning i dansk landbrug, så vi kan være sikre på, at vores drikkevand og fødevarer ikke indeholder rester af giftige pesticider, skriver Torsten Gejl (Å).

Naturen har slet ikke plads nok til at udfolde sig, når vi har et landbrugsareal, som fylder cirka 60 procent af vores areal, skriver Torsten Gejl (Å).
Naturen har slet ikke plads nok til at udfolde sig, når vi har et landbrugsareal, som fylder cirka 60 procent af vores areal, skriver Torsten Gejl (Å).Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Torsten Gejl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I april krævede et borgerforslag underskrevet af 53.000 danskere, at Danmark får 30 procent beskyttet hav og 10 procent helt urørt hav. I foråret startede forhandlingerne om havplanen, og de er siden gået i stå. Efter valget er Alternativet klar til at kæmpe for sundt miljø både i jorden og i havet.

Temadebat: Hvad skal miljøpolitikken fokusere på de næste 4 år? 

Når den igangværende valgkamp slutter den 1. november venter en ny regeringsperiode. Hvordan skal miljøpolitikken udformes i denne, og hvad skal prioriteres?

Det giver en række nuværende miljøordførere samt aktører inden for miljøområdet deres bud på.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatredaktør Caroline Boas eller Altingets debatredaktion

Et sundt havmiljø

Vores marine økosystemer er belastet af overfiskeri, råstofudvinding og ikke-bæredygtige fangstmetoder, som har belastet havenes liv. 19 procent af danske havområder er defineret som marine beskyttelsesområder, men kun få procent af de udpegede områder er reelt beskyttede.

Der er for eksempel fiskeri med bundslæbende redskaber, som skader havbundens levesteder og organismer. Og ingen danske farvande har en god miljøtilstand, som vi er forpligtet til efter EU-regler. Danmark ligger næstsidst i EU, når det handler om at beskytte habitatområder.

Alternativet vil arbejde for en havmiljøplan, som udpeger henholdsvis strengt beskyttet hav, særligt beskyttet hav og reguleret hav. Vi bakker op om Danmarks Naturfredningsforenings model, der skal redde havet: For det første skal 100 procent af havarealet forvaltes bæredygtigt og økosystembaseret.

Fremtidens landbrug er plantebaseret og uden giftige sprøjtemidler

Torsten Gejl (Å)
MF, Alternativet

For det andet skal mindst 30 procent af havarealet bestå af effektivt beskyttede og forvaltede områder, hvor havets biodiversitet har førsteprioritet. Og for det tredje skal mindst 10 procent af havarealet være urørt, altså uden nogen form for aktivitet.

Det har længe været en vigtig prioritet for Alternativet, at der oprettes en række reservater på havet, hvor den marine natur og dyreliv kan udfolde sig så frit og naturligt som muligt. Desuden vil vi arbejde for at brugen af gødning i landbruget, som ofte ender i havet, mindskes.

Et sundt miljø på jorden

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er kun 2,3 procent af Danmarks landareal strengt beskyttet. I Danmark har vi noget af den bedste landbrugsjord i verden.

Den gode jord skal dyrkes og benyttes både til lokalsalg og eksport, men der skal også være plads til et dansk landskab rigt på biologisk mangfoldighed. Naturen har slet ikke plads nok til at udfolde sig, når vi som et af de mest opdyrkede lande har et landbrugsareal, som fylder cirka 60 procent af vores areal. Det er det mest intensivt dyrkede land i verden.

Opløjning, gødskning, dræning og sprøjtning af vores jord har medført en enorm tilbagegang i den biologiske mangfoldighed, som vores landskab tidligere var rig på. Vi bliver derfor nødt til at reducere mængden af landbrugsarealet drastisk.

Vi ønsker at hæve afgifterne for de midler, der forurener og skader vores natur, miljø og drikkevand mest

Torsten Gejl (Å)
MF, Alternativet

Fremtidens landbrug er plantebaseret og uden giftige sprøjtemidler. 

Brugen af gødning og sprøjtemidler giver måske effektive og rentable landbrug på kort sigt, men har store konsekvenser for miljøet og de næste generationers muligheder på langt sigt.

Der skal ske ændringer for brugen af vores jord, så vi sørger for, at dem der kommer efter os ikke skal rydde op efter vores brug af gødning og gift. Derfor vil Alternativet foreslå et 100 procent regenerativt landbrug i 2030.

For Alternativet er det centralt at yde en målrettet indsats for igen at få en mangfoldig og vild natur i Danmark. Vi vil arbejde aktivt og målrettet på at værne om de få gode naturarealer, vi har tilbage, og genoprette økosystemerne der, hvor de er brudt sammen.

Alternativet anerkender, at EU-Kommissionens direktivforslag fra 18. maj 2022 kan føre til mere lempelige forhold for vedvarende energiprojekter, herunder en større risiko for at de kan medføre skade på beskyttede Natura 2000-områder.

Direktivet skal ses i sammenhæng med den sikkerhedspolitiske krise, og ønsket om at blive uafhængige af russisk gas. Et formål, vi naturligvis støtter – men direktivet må ikke blive en undskyldning for, at vi i Danmark undlader at forbedre naturbeskyttelsen i Danmark. Vi er nemlig i forvejen langt bagud og skal i arbejdstøjet nu.

Mindre gift i hverdagen

Hver dag udsætter vi miljøet og os selv for kemiske stoffer, for eksempel i vores drikkevand, plastikprodukter, fødevarer, elektronik, legetøj, rengøringsmidler og meget andet.

I Alternativet ønsker vi at arbejde hen mod en giftfri fremtid, hvor hensynet til forbrugerne og miljøet vægtes højere end i dag – både hvad angår produktion, forbrug og bortskaffelse af varer og produkter, der indeholder kemi.

Læs også

Alternativet ønsker at reducere og udfase brugen af sprøjtegifte og gødning i dansk landbrug, så vi kan være sikre på, at vores drikkevand og fødevarer ikke indeholder rester af giftige pesticider.

Vi ønsker også at hæve afgifterne for de midler, der forurener og skader vores natur, miljø og drikkevand mest. Samtidig vil vi lægge afgift på fødevarer, der er fremstillet med brug af pesticider, så man ikke kun pålægger afgiften i produktionsfasen, men også gør økologiske varer mere prisattraktive for forbrugerne.

Det vil kræve ændringer i momsdirektivet, som gør, at det bliver muligt at skelne mellem produkter og produktionsmetoder. Det er derfor en af Alternativets prioriteter til den kommende Europapolitiske aftale, at Danmark på EU-niveau arbejder for at muliggøre disse tiltag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)

0:000:00