Debat

Alternativt byrådsmedlem: Er Theresa Scavenius virkelig villig til at løbe landbrugets ærinde for at score populistiske point?

Tidligere medlem af Alternativet Theresa Scavenius skader kampen for et sundt havmiljø og taler landbrugets sag, når hun kritiserer aftalepartnerne i den maritime planlægningslov, skriver Stine Isaksen. 

Måske var det muligheden for at score nogle
populistiske point ved at udstille andre politikere som ”hyklere” og beskylde
dem for greenwashing, der fristede Theresa Scavenius til at bringe sit indlæg, skriver Stine Isaksen.
Måske var det muligheden for at score nogle populistiske point ved at udstille andre politikere som ”hyklere” og beskylde dem for greenwashing, der fristede Theresa Scavenius til at bringe sit indlæg, skriver Stine Isaksen.Foto: Privatfoto/Stine Isaksen
Stine Isaksen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tirsdag 3. oktober havde Theresa Scavenius et debatindlæg her i Altinget, hvor hun knytter det katastrofalt dårlige havmiljø dokumenteret i Berlingske Tidende og Politiken sammen med den lov om maritim fysisk planlægning, der blev vedtaget i 2016.

Samtidig bebrejder hun dem, der har stemt for den maritime planlægningslov, at det er ”deres beslutninger, som har slået næsten al liv i vores have ihjel”.

Den påstand må i mine øjne bero på en kæmpe misforståelse. Som det er dokumenteret gang på gang på gang på gang i de sidste 40 år, så er det landbrugets alt for høje udledning af kvælstof som uden sidestykke er den væsentligste årsag til de massive iltsvindsproblemer, som vi netop nu ser dokumenteret.

Det handler ikke primært om den fysiske planlægning af havarealer.

Læs også

Som medlem af det tværkommunale Limfjordsråd, der blandt andet har fokus på implementeringen af EU's vandrammedirektiv, har jeg læst en bred vifte af rapporter, faktaark og notater, der fastslår sammenhængen mellem landbrugets massive kvælstofudledning og vores vandmiljøs dårlige tilstand.

Og hvis ikke Theresa Scavenius tid eller ressourcer rækker til egen research på dette felt, så er konklusionen formidlet ganske tilgængeligt i Aftenshowet tirsdag 3. oktober.

Her slår den ukuelige professor Stiig Markager helt nøgtern fast, at iltsvindskatastrofen skyldes ”alt det kvælstof, som udledes fra landbrugets marker, som vi dyrker alt for intensivt for at skaffe mad til alle de svin, vi har. Vores land kan ikke holde til det, vores hav kan ikke holde til det”.

Scavenius glemmer sin tidligere politik

En lignende fokusforskydning er en kendt strategi fra landbrugslobbyen og partiet Venstre

Stine Isaksen
Byrådsmedlem (Å), Viborg Kommune

Det er meget påfaldende, at en politiker som Theresa Scavenius, der i den grad har kritiseret andre politikere for ikke at vægte faglig indsigt, nu end ikke har brugt 5-10 minutter på at høre for eksempel professor Stiig Markager pege på problemets reelle årsager.

Man kan kun gisne om, hvilke motiver Theresa Scavenius har til at se bort fra det faktum, at iltsvindskatastrofen primært skabes på land, og hvorfor hun i stedet retter fokus mod lovgivning, der bestemt ikke er perfekt, men som grundlæggende handler om noget helt andet – nemlig den fysiske planlægning af marine arealer.

Måske var det muligheden for at score nogle populistiske point ved at udstille andre politikere som ”hyklere” og beskylde dem for ”greenwash og sproglige undvigelsesmanøvre” der fristede?

Denne mistanke bestyrkes af, at Theresa Scavenius samtidig kritiserer de selvsamme politikere for nu pludselig (som ud af den blå luft?) at ville have en akutplan for vores havmiljø.

Der må jeg imidlertid minde Scavenius om, at vi begge var til stede på Alternativets landsmøde i maj. Her lancerede partiet et nyt stort vandudspil indeholdende netop en akutplan for vores vandmiljø.

For Alternativet er forslaget altså hverken nyt eller udslag af den pludselige medieopmærksomhed omkring vores havmiljø.

Måske man først og fremmest skal se det som en del af det politiske teater, som hun ellers har slået sig op som en stor kritiker af

Stine Isaksen
Byrådsmedlem (Å), Viborg Kommune

I partiets vandudspil er langt størstedelen af de samlede investeringer – nemlig 28 milliarder kroner – desuden allokeret til at implementere Vandrammedirektivets krav om god økologisk tilstand i vandmiljøet ved at udtage 400.000 hektar landbrugsjord.

En ambition, som er sat på baggrund af anbefalinger fra netop professor Stiig Markager.

I marts var politisk leder Franciska Rosenkilde og jeg desuden på besøg ved Limfjorden for at sætte fokus på det dårlige havmiljø.

I den forbindelse påpegede Rosenkilde overfor Viborg Stifts Folkeblad, at genopretningen af vores havmiljø kræver ”en strukturel omlægning af landbrug og fødevareproduktion for at mindske kvælstofudledningen”.

Altså fuldstændig i tråd med den virkelighed og de fakta som en stor del af den brede offentlighed nu også er blevet opmærksom på.

Ligner landbrugslobbyen og Venstre

Man kan jo tro alt muligt om årsagen til Theresa Scavenius’ fokusforskydning fra landbrugets næringsstofudledning til fysisk planlægning af marine arealer.

Måske man først og fremmest skal se det som en del af det politiske teater, som hun ellers har slået sig op som en stor kritiker af.

Men det er ikke et teater uden konsekvenser. For en lignende fokusforskydning er en kendt strategi fra eksempelvis landbrugslobbyen og partiet Venstre. Disse aktører forsøger også at flytte fokus væk fra landbrugets ansvar for iltsvindskatastrofen.

Hvis ikke Theresa Scavenius tid eller ressourcer rækker til egen research på dette felt, så er konklusionen formidlet ganske tilgængeligt i Aftenshowet

Stine Isaksen
Byrådsmedlem (Å), Viborg Kommune

Fra mit arbejde i Limfjordsrådet kender jeg alle påstandene om årsager, der skal findes alle andre steder end i landbruget – spildevandsoverløb, udlandet og så videre – og at løsningerne på den dårlige miljøtilstand ligger ude på havet i form af såkaldt marine virkemidler – for eksempel muslinger og ålegræs.

Det var for eksempelvis nogle af de påstande, som Troels Lund Poulsen (V) trak frem under partilederdebatten i forbindelse med Folketingets åbning.

I den forbindelse frygter jeg, at Theresa Scavenius med sin fokusforskydning væk fra landbrugets kvælstof-belastning og over mod en lov om maritim fysiske planlægning – måske uforvarende – løber landbrugslobbyens ærinde. Og det er bestemt ikke noget som gavner vores havmiljø.

Det giver bare endnu mere vind i sejlene til de stærke (landbrugs-)interesser, som gerne vil placere årsag og løsninger et andet sted end i de intensivt dyrkede landbrugsarealer for på den måde endnu engang at forsinke de nødvendige indsatser.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa Scavenius

MF (løsgænger), klimapolitisk forsker, lektor, Aalborg Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00