Blå partier inden samråd: Flere vandløb kan miste beskyttelse

VANDLØB: 1.000 kilometer vandløb tages ud af vandplanerne, men endnu flere kan være på vej, hvis det står til en række partier i blå blok. Miljø- og Fødevareministeriet bekræfter, at vandløb stadig granskes for naturpotentiale.

Det har vakt stor kritik, at 1.000 kilometer vandløb skrives ud af vandplanerne. Men ifølge partier i blå blok kan flere vandløb miste beskyttelsen. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).<br>
Det har vakt stor kritik, at 1.000 kilometer vandløb skrives ud af vandplanerne. Men ifølge partier i blå blok kan flere vandløb miste beskyttelsen. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Det ligger klart i aftalen, at de 1.000 kilometer vandløb kun er begyndelsen. Og så skal vi til at se på, om der ikke kan komme flere.

Pia Adelsteen (DF), miljøordfører

De cirka 1.000 kilometer vandløb, som regeringen vil tage ud af vandplanerne, er kun en begyndelse.

Det mener en række partier i blå blok forud for onsdagens samråd, hvor miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er under beskydning for at fjerne beskyttelsen af kilometervis af vandløb med naturværdi.

"Vi er ikke færdige med at se på vandløb. Der kommer et nyt vandplansarbejde, som skal forberedes henover det næste halvandet års tid. Der vil være lejlighed til at pege på vandløb, som ikke har miljøpotentiale, men som alene tjener et afvandingsformål," siger Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen.

Dokumentation

Vandløbssagen kort:
Som en del af Landbrugspakken besluttede blå blok, at alle vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, skal revurderes. Det skal ske på baggrund af nye faglige kriterier, som Aarhus Universitet har udarbejdet. Forhenværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) lagde i første omgang op til, at alle de "forhadte vandløb" skal ud af vandplanerne.

Udgangspunktet var de vandløb, der har et opland på under ti kvadratkilometer, hvilket svarer til omkring 8.500 kilometer.

Hun lagde dog op til at fastholde mindre vandløb, hvor man allerede har nået miljømål, eller hvor vandrådene sammen med kommunerne har foreslået en konkret indsats. I den endelige landbrugsaftale blev alle 19.000 kilometer dog fastholdt, og man besluttede i stedet, at flade, smalle og gravede vandløb eller vandløb, der har begrænset miljømæssig værdi, ikke medregnes. Aarhus Universitet har til øvelsen udarbejdet nye kriterier, som blev præsenteret for politikerne i december 2016.

I maj 2017 regnede Miljø- og Fødevareministeriet sig frem til, at kriterierne umiddelbart betyder, at 917 kilometer vandløb vil ryge ud af beskyttelse. Men først har vandråd og kommuner lavet et virkelighedstjek af skrivebordsøvelsen. Det er nu landet stort set samme sted, og omkring 1.000 kilometer vandløb står til at ryge ud af vandplanerne.

Bekendtgørelserne med den ændrede afgrænsning kan træde i kraft i løbet af foråret 2019.

Det er også en del af opgaven, at man genovervejer den nuværende udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandløb, hvor miljøkravene er mindre. Det forventes afklaret i slutningen af 2019.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024