Debat

Dansk Erhverv: Forbyd PFAS i al emballage

Indtil det store arbejde under kemikalieforordningen er på plads, bør vi gribe de muligheder, der opstår i EU for at bremse spredningen af PFAS. Og den mulighed er der netop nu, hvor der forhandles om EU's emballageforordning, skriver Anette Albjerg Ejersted og Andreas Hastrup Clemmensen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

PFAS har været på alles læber de seneste måneder, og med god grund.

Der er tale om en stor gruppe af stoffer, som vi i Danmark finder nærmest alle de steder, man leder. Stofferne kan skade både  miljø, mennesker og dyr.

Derfor er der brug for en effektiv indsats for at stoppe udledningerne af PFAS i vores miljø i Europa, så det ikke spredes til vores drikkevand og fødevarer.

EU’s kemikalieagentur har præsenteret et forslag om et generelt forbud, og det skal behandles og forhandles på plads de kommende måneder – og år.

Dansk Erhverv støtter op om dette EU-forslag under EU kemikalieforordning. Men det vil tage lang tid, før det er færdigforhandlet.

Dansk forbud skal stå som eksempel

Indtil det store arbejde under kemikalieforordningen er på plads, så bør vi gribe de muligheder, der opstår i EU for at bremse spredningen af PFAS. Og den mulighed er der netop nu, hvor der forhandles intensivt om EU's emballageforordning.

Hvorfor stoppe der, når man har mulighed for at sætte en stopper for brugen i al emballage? 

Anette Albjerg Ejersted og Andreas Hastrup Clemmensen
Hhv. fagchef for Miljø og Cirkulær økonomi og chefkonsulent, Dansk Erhverv

Et af hovedformålene med denne er at sætte mål for reduktion, genbrug og genanvendelse af emballager. Men der er også kommet fokus på PFAS.

EU-parlamentets udvalg for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed (ENVI) har nemlig ladet sig inspirere af Danmark. Og de har derfor foreslået et forbud mod PFAS i papir og pap til fødevareemballage, som blev indført i Danmark i 2020.

Men hvorfor stoppe der, når man har mulighed for at sætte en stopper for brugen i al emballage? Der eksisterer substitutionsmuligheder, så derfor mener vi i Dansk Erhverv, at EU burde forbyde brugen af PFAS i alle emballagetyper.

Det vil give god mening at indføre et forbud nu, hvor man har muligheden, da der kan gå lang tid, før vi har et større forbud i kemikalieforordningen.

Derfor håber vi, at både danske EU-parlamentarikere og miljøministeren vil tage forslaget med sig, når emballageforordningen skal forhandles på plads efter sommeren. Vi vil gøre vores fra Dansk Erhvervs side, for at skubbe på et EU-forbud.

Det håber vi også at danske NGO’ere og andre organisationer vil bakke op om.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00