EFSA: Bisphenol A er ikke en trussel

KEMI: Grænseværdien for bisphenol A bliver sænket markant, men forbrugerne skal alligevel ikke være bekymrede, lyder det fra EFSA. Forsker mener dog ikke, at man skal tage det helt så roligt. SF i Europa-Parlamentet kræver dansk kamp mod EFSA.

Medlem af Europa-Parlamentet Margrete Auken vil have Dan Jørgensen til at gå i rette med EFSA.<br>
Medlem af Europa-Parlamentet Margrete Auken vil have Dan Jørgensen til at gå i rette med EFSA.
Hjalte T. H. Kragesteen

Reelt siger grænseværdien kun noget om, hvad der sker, hvis vi kun er eksponeret for bisphenol A. Den her slags grænseværdier tager stadig ikke højde for, at man ikke kun er eksponeret for et enkelt stof.

Anna-Maria Andersson
Senior researcher ved Rigshospitalets center for hormonforstyrrende stoffer

Selvom EU's agentur for fødevaresikkerhed, EFSA, ser med skrappere øjne på bisphenol A, så er meldingen til de europæiske forbrugere, at der ikke er grund til at gå i panik.

Onsdag præsenterede EFSA nemlig en længe ventet ny grænseværdi, der er mere end ti gange lavere end den nuværende, så den nu ligger på fire mikrogram pr. kilo kropsvægt om dagen. Men samtidig understreger EFSA, at grænsen er tre til fem gange højere end den eksponering, som de europæiske forbrugere er udsat for:

"Bisphenol A udgør ikke nogen helbredsrisiko for forbrugere i nogen aldre (inklusive ufødte børn, spædbørn og unge) ved det nuværende eksponeringsniveau," lyder agenturets konklusion.

0:000:00