Debat

Enhedslisten: Hvornår lever Esben Lunde op til sine løfter fra COP13?

DEBAT: Regeringens landbrugspakke er det modsatte af den sektorintegration, Miljøministeren hyldede til COP13 i Mexico for få dage siden. Esben Lunde Larsen skylder et svar på, hvornår denne regering agter at leve op til løfterne, skriver Maria Reumert Gjerding (EL).

Foto: Mark Knudsen
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Maria Reumert Gjerding (EL)
Miljøordfører

Jeg må indrømme, at jeg faktisk var lettet, da jeg læste det nye regeringsgrundlag. Lettet over at Venstre-regeringens absurde retorik om ”grøn realisme” var erstattet af roser til den grønne omstilling og en anerkendelse af Danmarks styrke som grønt foregangsland.

Det er tydeligt, at enten er Venstre reelt blevet klogere, eller også har De Konservative vundet en vigtig sejr på Marienborg. Det sidste er nok det mest sandsynlige og tillykke til K med det.

Ud fra en grøn målestok er det interessant, om den til enhver tid siddende regering har planer om at leve op til de internationale aftaler og konventioner, Danmark deltager i, og som vi har forpligtet os til.

Fakta
Kommer den nye VLAK-regering til at ændre kurs på det miljøpolitiske område?
Altinget giver ordet til miljøordførere og organisationer, som har en række anbefalinger til den nye regering.
Følg debatten her!

Aftale om biodiversitet
Her tænker jeg særligt på klimaaftalen fra Paris sidste år og FN-konventionen om biodiversitet, hvor vi har lovet at standse tilbagegangen for natur og biodiversitet senest i 2020.

Konventionen om biodiversitet er særlig interessant i disse dage, hvor FN holder sit 13. topmøde (COP13) om biodiversitet i Cancun i Mexico.

Landbrugspakken giver landbruget lov til at forurene mere og dermed belaste både miljøet og naturen med mere kvælstof. En belastning, der allerede i dag er for høj i forhold til, hvad vores kvælstoffølsomme natur kan tåle.

Maria Reumert Gjerding
Enhedslisten

Repræsentanter fra stort set alle verdens lande er samlet for at diskutere, hvordan vi kan standse ødelæggelsen af naturen og den udryddelse af dyr og planter, der foregår overalt på kloden.

Vi er repræsentanter afsted fra Folketinget, og Esben Lunde Larsen har været her.

Miljøministeren var blandt andet med til at vedtage den såkaldte Cancun-deklaration, der slår fast, at nu må alle lande styrke implementeringen af biodiversitetskonventionen, og især prioritere den såkaldte ”sektorintegration”: at hensynet til natur og biodiversitet skal tænkes ind i kernen af andre sektorer, særligt landbrugspolitikken, skovpolitikken og fiskeripolitikken.

Ufatteligt langt fra målet
Kigger vi på Danmarks indsats for naturen og biodiversiteten, har den nærmest været ikke-eksisterende de seneste mange år, og status er da også, at Danmark er ufattelig langt fra målet.

Det skyldes naturligvis en række tidligere regeringers mangelfulde indsatser, men desværre er der heller intet i det nye regeringsgrundlag, der tyder på, at denne regering agter at tage biodiversitetskonventionen alvorligt.

Danmarks dobbeltmoral
I regeringsgrundlaget slår regeringen fast, at landbrugspakken skal bestå. Landbrugspakken er det modsatte af den sektorintegration, Esben Lunde Larsen hyldede her i Cancun for få dage siden.

Landbrugspakken giver landbruget lov til at forurene mere og dermed belaste både miljøet og naturen med mere kvælstof. En belastning, der allerede i dag er for høj i forhold til, hvad vores kvælstoffølsomme natur kan tåle.

I et nyligt svar til mig skriver Miljøministeren, at Danmarks strategi for at leve op til biodiversitetskonventionen primært vil være den naturpakke, de blå partier vedtog i foråret, ligesom naturpakkens initiativer er oplistet i regeringsgrundlaget.

Privatisering af skovdrift
Og der er bestemt enkeltstående fornuftige initiativer i pakken, for eksempel i forhold til at sikre 25.000 hektar urørt skov.

Men når initiativet indfases over 10-50 år, er det utænkeligt, at det kan nå at bidrage til at standse tilbagegangen af skovens arter inden 2020.

Ydermere lægger man op til en øget privatisering af skovdriften. Det kan gøre det vanskeligere at prioritere skov til biodiversitetsformål, når den er på private hænder, så regeringens privatiserings-iver vil ikke fremme opfyldelsen af vores naturmål. Tværtimod. Derudover risikerer privatiseringen at reducere befolkningens adgang til skovene.

Regeringsgrundlaget indeholder to naturgenopretningsprojekter, et løfte om naturmål i 2020 og 2030 og en mulig indsats over for blandt andet ferske enge og overdrev.

Det er godt, men alt for uambitiøst i forhold til at standse Danmarks tab af arter og natur. For man fejler fuldstændig i at anerkende opgavens omfang.

Man fejler i anerkendelsen af, at det er al natur i Danmark, der er i tilbagegang. Alle naturtyper og en lang, lang række truede arter på den såkaldte rødliste har brug for en redningsplan og en dedikeret og målrettet indsats.

Esben Lunde skylder svar
Når rampelyset er slukket her i Cancun, og alle er taget hjem, skylder Esben Lunde Larsen et svar på, hvornår denne regering agter at leve op til de løfter, de netop har gentaget ved COP13.

Hvornår skal vi standse tilbagegangen for naturen, Esben Lunde? Naturligvis ikke kun fordi vi har lovet det her i Mexico, men først og fremmest fordi vi skylder det til vores børn og børnebørn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00