Debat

Greenpeace: Danmarks Fiskeriforening har klap for øjet i Kattegat

DEBAT: Hvis Danmarks Fiskeriforening vil tages alvorligt, er det nødvendigt at pleje andre interesser end bundtrawlsfiskeriet, eksempelvis det havmiljø, som erhvervet i øvrigt er fuldstændig afhængigt af, skriver Magnus Eckeskog fra Greenpeace.

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dette indlæg er en replik til forrige uges debatindlæg fra Danmarks Fiskeriforening, som kan læses her.

Det er svært at se Danmarks Fiskeriforenings replik som andet end et enøjet forsvar for bundtrawlsfiskeri, uanset hvor høj en pris miljøet så må betale.

Magnus Eckeskog
Greenpeace

Af Magnus Eckeskog
Havansvarlig, Greenpeace

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Danmarks Fiskeriforening rammer forbi skiven, når chefbiolog Michael Andersen i sin replik kalder det “tåbeligt” at opretholde værdifuld beskyttelse af et afgrænset område i Kattegat.

Det er ganske rigtigt, at Danmark og Sverige blev enige om at lukke området for at komme en torskebestand nær kollaps til undsætning. Og at bestanden heldigvis har nydt godt af beskyttelsen.

Vend blikket mod havbunden
Men i stedet for at se det som en invitation til igen at sende en hær af bundtrawlere ind, burde Danmarks Fiskeriforening vende blikket mod havbunden.

Her har havmiljøet nydt godt af beskyttelsen mod bundtrawl, - faktisk så godt, at Sverige nu ønsker at sikre det som et værdifuldt habitat for en række arter. Ligesom den seneste biologiske analyse fortsat anbefaler, at området forbliver en beskyttet oase.

Når det kommer til torsken, er der samtidig bedre måder at undgå unødigt store mængder bifangst uden for det lukkede område end at opgive beskyttelsen indenfor, som Danmarks Fiskeriforening argumenterer.

Fiskerne, der i altovervejende grad jo er ude efter jomfruhummer - ikke torsk, kan bruge mere selektive fiskeredskaber til at nedbringe bifangsten.

Ja til naturskånsom fiskeri
I Greenpeace er vi også - som jeg understreger i mit indlæg - åbne for, at en del af det beskyttede område kan blive åbnet for fiskeri, men under forudsætning af, at det foregår med mere naturskånsomme metoder end bundslæbende redskaber, eksempelvis tejner.

Og vi bakker i den grad op om de demokratiske processer, som Danmarks Fiskeriforening efterlyser. Det er netop derfor, miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bør undlade at presse på for en genåbning af området, indtil der er fuldstændig klarhed over, hvilke naturværdier der præcist står på spil, og hvordan fiskeriet kan undgå at sætte dem over styr.

Her skal alle interessenter naturligvis høres, også danske fiskere.

Fiskere er også på kant med loven
Meget behændigt undlader chefbiolog Michael Andersen i øvrigt at nævne, at den sporing af fartøjer, som Greenpeace ganske rigtigt er dømt for, medførte langt mere omfattende domme til en række fiskere, der bevidst og systematisk fiskede med bundtrawl i det beskyttede område.

Det er svært at se Danmarks Fiskeriforenings replik som andet end et enøjet forsvar for bundtrawlsfiskeri, uanset hvor høj en pris miljøet så må betale. Hvilket kun forekommer endnu mere uforståeligt, al den stund at fremtidens fiskerierhverv netop afhænger af et sundt havmiljø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00