Debat

SF til landbruget: Ned med pesticiderne

DEBAT: Det konventionelle landbrugs pesticidforbrug kan sagtens komme længere ned, skriver Trine Torp (SF)

Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine Torp (SF)
Miljø- og fødevarerordfører

Pesticider er et problem for både sundhed og miljø.

Vi hører stadig klarere advarsler fra forskere, specielt om at gravide og små børn bør holde sig fra sprøjtet frugt og grønt. Det skyldes blandt andet, at nogle pesticider indeholder hormonforstyrrende stoffer, som er mistænkt for at påvirke vores forplantningsevne, øge hyppigheden af visse fosterskader, sænke pigers pubertetsalder, øge forekomsten af testikelkræft hos mænd og brystkræft hos kvinder.

Det kan jo løses ved at spise økologiske fødevarer. Men vi ved også, at mange stadig køber de sprøjtede fødevarer – og disse mennesker skal også beskyttes. Derfor skal forbruget af sprøjtemidler skæres ned – og det er der rigtig gode muligheder for. Dansk landbrug er allerede kommet et stykke ad vejen. Der er betydeligt lavere niveauer af sprøjterester i dansk produceret frugt og grønt end i det importerede. Men der er mulighed for at komme meget længere.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Brug for ny strategi
Den tidligere regering vedtog en sprøjtemiddelstrategi med et mål om 40 procent reduktion af belastningen – primært ved hjælp af en forhøjelse af afgiften på sprøjtemidler, samtidig med at afgiften blev gjort afhængig af de enkelte midlers miljøbelastning. Denne strategi er udløbet, og der er hverken udkast til en ny, eller dato for forhandling. Det er imidlertid på tide at komme videre.

Den næste pesticidhandlingsplan bør blandt andet indeholde:

  • Indførelse af de såkaldte IPM-principper (Integrated Pest Management). Det indebærer bl.a., at man skal forebygge skadevoldere, og man skal konstatere disse, inden man griber til sprøjten, frem for blot at sprøjte overalt uanset om der er angreb eller ej. IPM kræves faktisk i EUs direktiv om bæredygtig anvendelse af pesticider. Men det tolkes i dag, som at det er frivilligt.
  • Brug af Best Available Technology. Dvs. man skal bruge den teknologi, som er på markedet, og som giver den laveste miljøbelastning. Dette princip gælder allerede i forhold til teknologi i staldene – det bør også gælde ved sprøjtning. Der bør sættes en slutdato, hvor forældet sprøjteteknologi skal udfases
  • Opgørelse af sprøjtningsomfang målt som såkaldt behandlingshyppighed bør bevares. Vi støtter ganske vist det nye belastningsindex, men dette forudsætter fuldt kendskab til stoffernes skadevirkninger, hvilket langtfra altid er tilfældet. Derfor skal vi stadig måle behandlingshyppigheden, som giver et mere generelt mål for hvor meget der sprøjtes. Det er vigtigt at sprøjtningen reduceres efter begge parametre.
  • Et særligt spørgsmål er Glyphosat/Round up – Danmarks og verdens mest anvendte sprøjtemiddel. Det er blevet markedsført som uskadeligt, men i dag anses det af WHO (FN) som kræftfremkaldende – hvilket dog indtil videre afvises af EU. Glyphosat kan påvises i menneskers urin. I starten af 2016 var der lagt op til, at godkendelsen af Glyphosat i EU skulle forlænges med 15 år, men der var så stor uenighed om det, at man endte med kun at forlænge med foreløbig halvandet år.

Danmark bør forberede sig grundigt på det næste slagsmål om pesticider, som snart starter i EU.

Trine Torp (SF)
Miljø- og fødevarerordfører

Klar til næste slagsmål i EU
Danmark bør forberede sig grundigt på det næste slagsmål om pesticider, som snart starter i EU. SF vil gerne af med Glyphosat, blandt andet gennem forbud i private haver og på offentlige arealer – hvor menneskers sundhed er særligt udsat.

Desuden bør der indføres forbud mod anvendelse til nedvisning af korn lige før høst – det er i dag en udbredt praksis. Der er dog en frivillig aftale om ikke at bruge det på korn til direkte menneske-konsum – brødkorn og korn til malt. Det bør også stoppe til foderkorn. For nylig anbefalede Hans Peter Hansen, Kolding Herreds Landbrugsforening da også i Landbrugsavisen, at man holder op med at sprøjte foderkorn med Round-up lige før høst.

Der er med andre ord rigtig mange ting, man kan gøre i det konventionelle landbrug for at komme længere ned i pesticidforbrug. Det er bare om at komme i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Torp

Fhv. MF (SF), fhv. medlem af Folketingets Præsidium
cand.psyk. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00