Enhedslisten kalder minister i samråd om højspændingsledninger

SAMRÅD: Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) er kaldt i samråd for at tale usandt om de højspændingsledninger, der skal etableres ned gennem Vestjylland som en del af Viking Link-projektet.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal endnu en tur i samråd. 
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal endnu en tur i samråd. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Andreas ArpNiels Frederik Rickers

Det har været forkert, når både den tidligere energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og den nuværende energiminister Dan Jørgensen (S) har hævdet, at det ikke er teknisk muligt at grave 170 kilometer højspændingsledninger ned i jorden i stedet for at hænge dem i 438 master.

Det mener Enhedslisten ovenpå Jyllands-Postens dækning af sagen og har derfor kaldt Dan Jørgensen (S) i samråd, skriver partiets energiordfører, Søren Egge Rasmussen, på det sociale medie Twitter.

”Enhedslisten indkalder Dan Jørgensen i samråd. Stort problem at både den tidligere og den nuværende energiminister i samråd og skriftlige svar har talt usandt,” skriver han på Twitter og uddyber til Altinget:

"Ministeren sagde i et samråd, at det ikke var teknisk muligt at lægge kablerne i jorden. Nu har Jyllands-Postens artikler afdækket et noget andet forløb."

Artiklen fortsætter efter tweetet.

"Kan lade sig gøre"
Det er avisen Jyllands-Posten, der i de seneste dage har afsløret, at det på trods af vurderingerne fra ministrene og myndighederne rent faktisk er teknisk muligt at grave ledningerne ned og dermed komme de husejere i Vestjylland i møde, der er bekymrede for de 35 meter høje master.

”Det kan lade sig gøre. Det er meget, meget dyrt, og det er meget svært, men det er ikke umuligt,” siger Claus Leth Bak, der er professor i elektrisk energiteknik ved Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet, blandt andet til Jyllands-Posten.

Højspændingsledningerne skal efter planen strække sig fra Holstebro og hele vejen ned til den dansk-tyske grænse som en del af Viking Link-projektet.

Læs også

Uafhængig undersøgelse
De to ministre baserer deres vurdering på en redegørelse fra Energinet, hvis konklusioner senere blev bekræftet af en ”uafhængig” rapport fra det canadiske konsulenthus WSP.

Afsløringer fra Jyllands-Posten viser dog, at Energistyrelsen og Energinet fik WSP til at omskrive rapporten. I den foreløbige rapport åbnede WSP op for at lægge ledningerne i jorden, men det afsnit blev fjernet i den endelige version.

Der er behov for at få afdækket, hvilken rolle de to ministre har spillet i den proces, mener Enhedslisten.

"Vi har behov for at vide, hvad både den nuværende og tidligere minister har vidst om rapporten og dens konklusioner," siger Søren Egge Rasmussen. 

Energistyrelsen afviser selv i en pressemeddelelse, at der kan stilles spørgsmålstegn ved WSP's uafhængighed. 

"Artiklerne giver indtryk af, at Energistyrelsen har ladet Energinet rette i rapporten, så konsulenterne er blevet presset til at ændre en foreløbig konklusion om, at det skulle være teknisk muligt at nedgrave hele strækningen, til at det maksimalt er muligt at nedgrave 15 procent. Det er misforstået," skriver styrelsen. 

Læs mere om sagen her.

Artiklen er opdateret 4. november klokken 15.55 med Energistyrelsens pressemeddelelse og citater fra Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00