Debat

KTC: Her er vores forslag til hurtigere ekspedition

DEBAT: Dansk Byggeri har fat i den lange ende, når de vælger at fokusere på kortere sagsbehandlingstider i stedet for på placeringen af sagerne, skriver Christina Føns, formand for KTC-faggruppen Miljø & Grundvand.

Sager om forurenet jord skal behandles hurtigere. Esbjerg kommune peger på tre tiltag, der kan hjælpe med det.
Sager om forurenet jord skal behandles hurtigere. Esbjerg kommune peger på tre tiltag, der kan hjælpe med det.Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Emil Dyrby
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christina Føns
Formand, KTC-faggruppen Miljø & Grundvand.

Vi vil rigtig gerne finde løsninger sammen med dem, vi skal løse problemerne for.

Christina Føns
Formand, KTC-faggruppen Miljø & Grundvand i Esbjerg Kommune

Tak til Dansk Byggeri for den konstruktive tilgang i jeres indlæg på Altinget den 8. november. Det er heldigvis ikke afgørende for jer, hvem der er myndighed for § 8-tilladelser; det er kortere sagsbehandlingstiderne, der er vigtigst for jer. Så lad os fastholde det helt rigtige princip fra opgave- og strukturreformen - én indgang til det offentlige.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Vi har i en aftale mellem kommunerne og Miljøministeriet allerede fastlagt servicemål for sagsbehandlingstider for byggesagerne. De tager ikke hensyn til, om der skal gives en § 8-tilladelse – servicemålsaftalen sikrer derfor, at virksomhederne er garanteret en kort sagsbehandlingstid.

Tre tiltag til hurtigere sagsbehandling
Hvis jeg skal pege på tre konkrete tiltag, som i endnu højere grad kan understøtte en smidig og hurtig sagsbehandling fra kommunernes side, vil jeg pege på disse 3:

  1. Fælles retningslinjer for håndtering af forurenet jord. Heri skal indgå, hvor mange prøver skal der tages, og landsdækkende kriterier for hvornår jord er ren, lettere forurenet og forurenet.

  2. Udvidet vejledning som hjælp til bygherre/rådgivere/virksomheder som skal indsende byggeansøgning til kommunerne via BOM, for at ansøgningerne kan blive helt præcise.

  3. En fælles kampagne fra Dansk Byggeri, FRI og KL til bygherre/rådgivere/virksomheder, for at de skal sige ja tak til den forhåndsdialog, som de tilbydes af deres byggemyndighed. I den forhåndsdialog skal der ske en forventningsafstemning tidligt i forløbet, så det ikke sent i forløbet kommer som en overraskelse for bygherre, at der skal foretages en forureningsundersøgelse eller i hvilket omfang denne undersøgelse skal foretages.

Vi vil rigtig gerne finde løsninger sammen med dem, vi skal løse problemerne for. Derfor ser vi også frem til det aftalte møde med Dansk Byggeri i slutningen af november, hvor vi sammen kan finde de gode løsninger, der nedbringer sagsbehandlingstiden. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egsvang Føns

Miljøchef, Esbjerg Kommune, bestyrelsesmedlem, KTC
cand.jur. (Aarhus Uni.)

Torben Liborius

Chef for dansk infrastruktur, Dansk Industri
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00