Flertal øremærker tilladelser til grønne taxaer

AFTALE: Et politisk flertal garanterer vognmænd, der vil udrulle el- og brintbiler, i alt 300 taxitilladelser over de næste to år. Tiltaget roses af branchen og Det Økologiske Råd. 

Vognmænd, der ønsker at rulle el- eller brinttaxier ud på vejene, får nu en hjælpende hånd fra Christiansborg. 

Her har et politisk flertal fredag besluttet at øremærke 300 taxitilladelser til grønne taxaer over de næste to år. 

Tiltaget er en del af regeringens klima- og luftudspil, og det glæder transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), at det nu er faldet på plads. 

"Taxier kører ofte der, hvor der bor mange mennesker, som kan blive generet af luftforureningen. Det er derfor naturligt, at taxierhvervet går foran i bestræbelserne for et grønnere Danmark. Det vil vi gerne understøtte med denne aftale, som er et skridt på vejen mod en grønnere taxiflåde," siger han i en pressemeddelelse. 

Det bliver med aftalen også muligt at reservere parkeringspladser forrest i taxakøen i eksempelvis lufthavne til de grønne taxaer. Det skal gøre det lettere for forbrugerne at træffe det bæredygtige valg. 

"Vi skal gøre det muligt at reservere plads til de grønne taxier forrest i køen ved lufthavne, stationer og taxiholdepladserne. På den måde kan vi gøre det lettere for brugerne at træffe det grønne valg," siger Ole Birk Olesen. 

Aftalen er indgået af et politisk flertal bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale og SF.

God modtagelse i branchen
Lovforslaget ventes at træde i kraft 1. juli 2019, så interesserede vognmænd kan ansøge om de første 100 grønne tilladelser i anden halvdel af indeværende år, mens de resterende 200 tilladelser kan søges i 2020. 

I Det Økologiske Råd glæder man sig over tiltaget, der ifølge organisationen er godt nyt for både klima og miljø.

"Vi har længe arbejdet på at hjælpe taxibranchen over i nogle grønne biler, og det er meget positivt, at Folketinget nu også bakker op om arbejdet for en grøn omstilling i taxibranchen,” siger transportpolitisk medarbejder i miljøorganisationen Det Økologiske Råd, Kathrine Fjendbo Jørgensen.

Også hos Dansk PersonTransport, der er brancheforening for bus- og taxivognmænd, glæder man sig over øremærkningen af tilladelser, som man håber vil hjælpe den grønne omstilling i branchen på vej.

”Det er rigtig fint, at Folketinget giver dem, der gerne vil gå foran på den grønne dagsorden nogle fordele. Det er en god måde at belønne dem, der går i front med ny teknologi," siger Trine Wollenberg fra Dansk PersonTransport.

 

Forrige artikel Mens vi venter på valg: Her er de grønne hængepartier og valgløfter Mens vi venter på valg: Her er de grønne hængepartier og valgløfter Næste artikel Ny aftale: Danskerne får dyrere, men renere drikkevand Ny aftale: Danskerne får dyrere, men renere drikkevand
Vandplaner: Wermelin lover tæt inddragelse af aktører

Vandplaner: Wermelin lover tæt inddragelse af aktører

MILJØ: Miljøminister Lea Wermelin erklærer sig ”meget optaget af" at sikre tæt inddragelse af aktørerne i de kommende vandområdeplaner. Mere inddragelse er bydende nødvendigt, lyder det fra landbruget og sportsfiskerne.