Forsker afviser kritik af omdiskuteret landbrugsrapport

INTERVIEW: Hård kritik af forskningsprojekt om landbrugets rammevilkår preller af på lektor Troels Troelsen, der står bag projektet. Bæredygtigt Landbrug har ikke haft indflydelse på konklusionerne, fastholder han.

Lektor Troels Troelsen afviser hård kritik af ny analyse.
Lektor Troels Troelsen afviser hård kritik af ny analyse. Foto: Kasper Palsnov/Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Beskyldninger om makværk og partsindlæg blev i sidste uge klistret på en ny dyster CBS-rapport om landbrugets rammevilkår.

Nu afviser rapportens forfatter de hårde beskyldninger:

”Der er ingen tvivl om, at det faglige niveau er i orden. Men selvfølgelig er der usikkerhed. Det her giver en retning af, at der kunne være problemer med de danske rammevilkår,” siger Troels Troelsen, der er lektor ved CBS.

I begyndelsen af august kom han med en opsigtsvækkende analyse om dansk landbrugs rammevilkår. Den peger på, at 20 års miljøregulering er en central årsag til de gældsproblemer, som dansk landbrug lider under. Og så konkluderer Troels Troelsen, at de netop vedtagne vandplaner bliver et stort problem for landbruget.

Jeg angribes rent faktisk, fordi jeg er neutral.

Troels Troelsen, Lektor ved CBS

LÆS OGSÅ: Rapport om landbrugets krise støttet af Bæredygtigt Landbrug

Analysen mødte i sidste uge hård kritik fra Danmarks Naturfredningsforening, der kalder den makværk og et partsindlæg. Og ifølge KU-forsker Jesper Sølver Schou er det svært at se, hvordan analysen er udført, og så kunne konklusionerne være bedre dokumenteret.

Troels Troelsen peger på, at der blot er tale om en delrapport:

“Udvælgelsen af case-gårdene kunne være beskrevet, men den mulige svaghed vil jeg så forbedre i den endelige rapport. Der er grænser for, hvor mange sider man skal bringe,” siger Troels Troelsen.

Ingen vennetjenester
DN kritiserer, at analysen er sket efter ønske fra Bæredygtigt Landbrug. Men Troels Troelsen henviser til, at projektet er bestilt og betalt af Promilleafgiftsfonden.

”Der er ingen vennetjenester i Promilleafgiftsfonden, og kontrakten med mig er helt straight. Der er ingen indflydelse fra Bæredygtig Landbrug eller Landbrug & Fødevarer. Der er højst en glæde over resultatet. Og det er forståeligt nok,” siger Troels Troelsen.

Burde du have skiltet mere med, at Bæredygtigt Landbrug på en eller anden måde har været involveret?

”Bæredygtigt Landbrug har på linje med hele landbrugserhvervet haft en interesse i at få beskrevet det lidt anderledes, end man plejer at gøre,” siger Troels Troelsen.

Det handler om, at Miljøministeriet normalt anvender forskere på Københavns Universitet, der, ifølge Troels Troelsen, har undervurderet konsekvenserne af de danske gødningsrestriktioner.

Efterspørger fordomsfri debat
En del af kritikken har netop handlet om, at Troels Troelsen ikke inddrager resultater fra to store forskningsprojekter, der har vist et andet billede af landbrugets problemer – blandt andet en rapport fra KU fra 2011. Det er der en god grund til:

”Deres resultater er ikke dækkende. Mit ærinde var at få frem, hvad rammevilkårene rent faktisk koster for den enkelte landmand,” siger Troels Troelsen.

Troels Troelsen fortæller, at han gik ind i projektet, fordi der mangler en ordentlig diskussion af forholdet mellem landbrugets økonomi og Danmarks miljøregler. Han mener, at der er alt for lidt opmærksomhed på, hvad Danmarks hårde miljøkrav rent faktisk betyder for landbrugets økonomi.

”Dilemmaet mellem miljø og landbrug har ikke været diskuteret ordentligt i en åben, fordomsfri dialog mellem politikere og erhverv. Og hvor eksperter har været neutrale bidragsydere,” siger Troels Troelsen og fortsætter:

”Jeg angribes rent faktisk, fordi jeg er neutral.”

Farlige vandplaner
Når man ser på, hvem der bidrager til at hente data til projektet, skinner det i øjnene, at mange landmænd er involveret. Kan du forstå, hvis nogen bliver bekymrede for, om det er objektivt?

”Jeg kan forstå, hvis nogen ikke deler det billede, der bliver tegnet. Jeg fandt det nødvendigt, at nogen med kendskab til landbruget var med til at hente data.”

Beregningerne af de kommende vandplaners alvorlige konsekvenser er lavet af landmand og cand.oecon. Bjarne Brønserud, som dog er forelagt SEGES og andre sagkyndige.

Troels Troelsen peger på, at analysen ”jo ikke går dybt ned i vandplanernes konsekvenser.”

Men du konkluderer, at vandplanerne vil have uoverskuelige konsekvenser for landbruget?

”Ja. Det er der ingen tvivl om. Det siger alle parter inden for landbruget, som jeg har talt med.”

Men når du benytter en beregning fra Bjarne Brønserud, gør du dig så ikke sårbar for beskyldninger om både uvildighed og manglende faglighed?

”Det er der da en risiko for. Men jeg konkluderer ikke, hvor alvorlige vandplanerne er økonomisk. Men der er ingen tvivl om, at de er alvorlige. Det virkelige problem er, at staten slet ikke laver konsekvensberegninger af vandplanerne. Eller i hvert fald ikke har meldt dem ud.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion