Forsker: Fokus på tidlige advarsler i kemipolitikken

HØRING: Det giver bedre beskyttelse og bedre brug af forskningsmidler, hvis man i højere grad sætter ind over for tidlige advarsler omkring hormonforstyrrende stoffer, lyder det fra DTU-forsker. Radikale tvivler dog på, at der er enighed om, hvad en tidlig advarsel er.

"Jeg synes, at det er scary, at vi kan måle noget kemi i urinen på raske
 skolebørn og finde en sammenhæng til, i hvor høj grad de er modnet 
pubertetsmæssigt," lød det fra professor Anders Juul under en høring i Miljøudvalget.<br>
"Jeg synes, at det er scary, at vi kan måle noget kemi i urinen på raske skolebørn og finde en sammenhæng til, i hvor høj grad de er modnet pubertetsmæssigt," lød det fra professor Anders Juul under en høring i Miljøudvalget.
Foto: Colourbox.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Hvad betyder early warnings? Det betyder sikkert noget forskelligt, alt efter hvem du spørger. Det vil vi gerne have boret lidt mere ud.

Lone Loklindt (R)
Miljøordfører

Selvom vi endnu ikke ved særligt meget, så skal vi være bekymrede for hormonforstyrrende stoffer, lød det fra en stribe forskere under en høring i Miljøudvalget onsdag. Og fra professor ved DTU Ulla Hass lød opfordringen, at myndighederne bør have mere fokus på tidlige advarsler.

"Jeg synes, at man i det regulatoriske system skal overveje at se på early warnings. Det vil både give tidligere beskyttelse, og det vil også spare en hel del laboratorieressourcer, så man kan fokusere på nogle andre stoffer," sagde hun.

Onsdagens høring havde til formål at sætte fokus på hormonforstyrrende stoffer. Både i forhold til den forskningsmæssige viden om emnet, men også den politiske regulering på området. Både forskere fra DTU, Rigshospitalet og det finske University of Turku var indbudt til at fortælle om stofferne.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00