Forskere skal foreslå regulering af fluorstoffer

SUNDHEDSSKADELIG: I starten af næste år vil forskere og rådgivere for de nordiske myndigheder afholde en workshop, der skal munde ud i en anbefaling om at regulere brugen af fluorstoffer i pap og papir.

Popcorn er blandt de fødevarer, hvor forskerne i størst grad har kunnet påvise afsmitning af fluorstoffer fra emballagen. 
Popcorn er blandt de fødevarer, hvor forskerne i størst grad har kunnet påvise afsmitning af fluorstoffer fra emballagen. Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Der er forskel på, om stofferne er i emballagen eller i fødevaren, og vi mangler det håndfaste bevis på, at stofferne havner i fødevaren og optages i organismen, og hvilken risiko det udgør. 

Henrik Dammand
Kontorchef, Fødevarestyrelsen
Fakta
Hvad er fluorerede stoffer?
Fluorerede stoffer er kunstigt fremstillede kemiske forbindelser, der skyer vand, fedt og smuds og er modstandsdygtige overfor aggressive fysiske og kemiske industrielle processer. Netop disse egenskaber har gjort stofferne populære, og de bliver brugt i et utal af industri- og forbrugerprodukter, for eksempel til imprægnering af tekstiler, i rengøringsmidler og til fødevareemballage af pap og papir.

Hvorfor et problem?
Problemet med fluorerede stoffer er, at de er svært nedbrydelige og ophober sig i både mennesker og i miljøet. Nogle af stofferne har kendte sundhedsskadelige effekter og kan for eksempel forårsage kræft, øge kolesterol og sænke immunforsvaret. De kan også påvirke menneskers reproduktionsevne og overføres fra mor til barn i fostertilstanden og igennem modermælken.

Hvad gør industrien?
I nogle lande er industrien begyndt frivilligt at udfase produktionen af de såkaldt langkædede fluorerede stoffer, der ophobes mest i mennesker, og bruger i stedet andre typer, som ophober sig mindre.
Danmarks emballageindustri har meldt ud, at de frivilligt arbejder på at udfase fluorerede stoffer i deres produkter. Supermarkedskæden Coop indførte for eksempel i september 2014 et forbud mod fluorerede stoffer i alt fødevareemballage, som kæden selv producerer.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil forbyde fluorerede stoffer i mademballage. Sådan lød overskrifterne i sidste uge, efter en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet har vist, at 11 ud af 27 undersøgte mademballager - der er designet til at afvise vand, fedt og smuds - indeholder de giftige stoffer.

Debatten er langt fra ny. Derfor har Fødevarestyrelsen også tidligere lavet kontrolanalyser af fluorstoffer i pap- og papiremballager. Senest i 2012 fandt styrelsen ikke indhold, der udgjorde en fare for menneskers sundhed. Alligevel bør man reagere, mener kemiker Xenia Trier fra DTU Fødevareinstituttet.

“Det er korrekt, at vi ikke har målt fluorstoffer over aktionsgrænsen i selve fødevarerne fra emballagen i de danske undersøgelser for Fødevarestyrelsen, men grænserne er baseret på EFSA's vurdering fra 2008, som ligger 100-1000 gange over de niveuaer, som man baseret på ny viden, har sat for drikkevand. Vi ved også fra egne og udenlandske undersøgelser, at flourstofferne går over i fødevarerne som kager, smør og popcorn," forklarer hun.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00