Debat

GEUS: Ingen fejl i rapport om grundvand

REPLIK: Der er ikke fejl i GEUS' Grundvandsovervågningsrapport. Det er forstemmende, når ukorrekte påstande fremføres igen og igen. Lad os få sagligheden tilbage, skriver Flemming Larsen, statsgeolog ved GEUS, i en replik til Landbrug & Fødevarer. 

"Flemming Nør-Pedersen skriver, at beskyttelsen af drikkevandet skal ske på et fagligt funderet grundlag. Vi kan i GEUS ikke være mere enige," skriver Flemming Larsen, statsgeolog ved GEUS, i en replik til Landbrug & Fødevarer. 
"Flemming Nør-Pedersen skriver, at beskyttelsen af drikkevandet skal ske på et fagligt funderet grundlag. Vi kan i GEUS ikke være mere enige," skriver Flemming Larsen, statsgeolog ved GEUS, i en replik til Landbrug & Fødevarer. Foto: colourbox
Anne Justesen

Chef for medie- og forretningsanalyse
Direktionssekretær

Tilknyttet Altinget siden august 2012.
Cand.mag. i medievidenskab, Aarhus Universitet 2014.
Twitter: @JustesenAnne

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Larsen
Statsgeolog ved GEUS

Direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen har i et debatindlæg i Altinget fremført det synspunkt, at der er fejl i GEUS' Grundvandsovervågnings-rapport vedrørende forekomsten af pesticider i danske grundvand.

Dette er ikke korrekt, og hvis man gør sig den ulejlighed at læse rapporten, vil man erkende dette.

I rapporten er alle data vedrørende pesticider i grundvandet præsenteret. Dette er gjort i 10 meters dybde-intervaller med fundprocenter over grænseværdien på 0,1 µg/l, mellem grænseværdien og detektionsværdien (ofte 0,01 µg/l) og under detektionsværdien.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Derudover er den tidslige udvikling vist i en række grafer og tabeller.

Alle data er vist
Siden 2011 har GEUS, på grund af krav i Vandrammedirektivet, desuden vist udviklingen af pesticider i den del af grundvandsmagasinerne, der er påvirket af pesticider. Dette er gjort med seks indikatorstoffer (aktivstoffer og nedbrydningsprodukter), hvor den tidslige udvikling er fremstillet i grafer.

Lad os få sagligheden tilbage. Læs selv vores Grundvandsovervågningsrapport. GEUS har ikke faglige eller økonomiske interesser i andet end at vise den sande tilstand vedrørende forekomsten af pesticider i det danske grundvand. 

Flemming Larsen
Statsgeolog, GEUS.

Alle data er vist i en tabel, men i grafen er der kun vist udviklingen i den påvirkede del af grundvandsmagasinerne. Hvis man medtog alle data her, vil udviklingen i den påvirkede del af grundvandsmagasinerne blive sløret af irrelevante data.

Når man eksempelvis skal vise udviklingen af prostatakræft konstateret hos mænd over 60 år, indgår hele den mandlige del af befolkningen heller ikke i denne statistik.                                               

Det er denne fremstilling med de seks indikatorparameter, der bliver fremhævet som værende en beskrivelse af alt grundvand, selvom det eksplicit er nævnt i rapporten, at dette ikke er tilfældet.

Ukorrekte påstande
Samtidig ser interesseorganisationerne bevidst bort fra den grundige beskrivelse af forholdene i det danske grundvand, der er givet i pesticidkapitlet i rapporten. 

Flemming Nør-Pedersen skriver, at beskyttelsen af drikkevandet skal ske på et fagligt funderet grundlag. Vi kan i GEUS ikke være mere enige. Derfor er det også forstemmende, når ukorrekte påstande, der fremføres igen og igen af interesseorganisationer, præger debatten. Dette er sket over sommeren i en række medier, hvor tonen ofte har været skinger.

Lad os få sagligheden tilbage. Læs selv vores Grundvandsovervågningsrapport. GEUS har ikke faglige eller økonomiske interesser i andet end at vise den sande tilstand vedrørende forekomsten af pesticider i det danske grundvand.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00