God sagsbehandlingsskik i Miljøankenævnet

15/8-06: Der er ikke fastsat måltal for Miljøklagenævnets sagsbehandlingstider, men det følger af almindelig god sagsbehandlingsskik, oplyser miljøministeren.
Dokumentation
Spørger: Hans Kristian Skibby (DF)

Spørgsmål S 6337: Vil ministeren give en statistisk oversigt over antallet af miljøsager, der behandles af Miljøankenævnet, og hvor længe man som part i sagen kan forvente at skulle vente på en afgørelse?     

Svar fra ministeren: Nævnet har oplyst, at det i perioden 2003 – 2005 i gennemsnit har modtaget 55 sager årligt. I samme periode har nævnet afsluttet ca. 45 sager årligt. I første halvår 2006 har nævnet modtaget 34 sager og afsluttet 27 sager.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for de enkelte år i perioden 2003 – 2005 fordeler sig således:

Under 3 måneder: ca. 52%

3 – 6 måneder: ca. 13%

6 – 12 måneder: ca. 13%

Over 12 måneder: ca. 21%

I nævnets årsrapport for 2005, som er sendt til Folketinget og kan ses på nævnets hjemmeside www.mkn.dk, findes der yderligere statistiske oplysninger om sagsbehandlingstider for de 3 foregående år.

Der er ikke fastsat måltal for Miljøklagenævnets sagsbehandlingstider, men det følger af almindelig god sagsbehandlingsskik, at sagerne skal behandles så hurtigt som muligt, under hensyntagen til effektiv administration, fornuftig prioritering af den samlede sagsmængde samt ikke mindst det helt afgørende hensyn til at sagerne løses korrekt, herunder på fuldt oplyst grundlag.

Spørgsmål S 6338: Vil ministeren kommentere den verserende olieforureningssag på familie Astrups ejendom i Flemming i Tørring-Uldum Kommune, der nu kører på sit tredje år, og meddele hvorvidt ministeren anser det som god sagsbehandling, at en familie skal vente så lang tid på en afgørelse?

Svar fra ministeren: Miljøklagenævnet er en klageinstans, som er uafhængig af Miljøministeriet i behandlingen og afgørelsen af de enkelte sager. Jeg kan derfor ikke som minister kommentere konkrete, verserende sager.

Til spørgerens orientering har Miljøklagenævnet oplyst, at den konkrete sag, som spørgeren henviser til, er en blandt en række sager fra hele landet om rækkevidden af bestemmelsen i jordforureningslovens § 48 vedrørende påbud om undersøgelser og oprydning efter olieforureninger fra villa-olietanke. Miljøklagenævnet har den 14. juli 2006 for første gang truffet afgørelse i en af disse sager, og nævnet forventer herefter at kunne behandle de øvrige sager inden udgangen af 2006.

Nævnet har om sagens forløb oplyst, at Tørring-Uldum Kommunes afgørelse blev påklaget til Miljøstyrelsen i juli 2004. Sagsbehandling i styrelsen blev sat i bero på en højesteretsdom om samme spørgsmål. Højesteret traf afgørelse den 30. juni 2005 og den 12. oktober 2005 traf Miljøstyrelsen afgørelse i sagen fra Tørring-Uldum. Den 24. oktober 2005 indbragte Topdanmark A/S sagen for Miljøklagenævnet.

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål S 6337, stillet af samme spørger.


0:000:00